Mâncarea poate avea multe efecte asupra stării de spirit și emoțiilor tale. Atunci când îți este foame și vrei mâncare, poți fi morocanos, suparat sau chiar nervos. După ce iei o masă delicioasă, s-ar putea să te simți bucuros și euforic.
Alimentele pe care le consumi pot avea, de asemenea, implicații pe termen lung pentru sănătatea ta. Mai exact, consumul prea mare de zahăr poate crește riscul de tulburări ale dispoziției, inclusiv depresie.

Zaharul se găsește în mod natural în carbohidrați complecși precum, fructe, legume și cereale. De asemenea este prezent în alimente simple și rafinate, precum prăjituri, produse de patiserie, pâine, sucuri și bomboane. Dieta tipică din ultimii ani se bazează în mare masură pe aceste tipuri de carbohidrați usor digerabili și include mult prea puțini carbohidrați complecși derivați din surse mai sănătoase.
Consumul de prea multe zaharuri poate crește riscul de depresie, tulburări de dispoziție și mai multe probleme cronice de sănătate. Citește mai departe pentru a afla despre legătura dintre zahăr și depresie. În plus , obține sfaturi pentru a-ți gestiona pofta de dulce.

1. Carbohidrații rafinați au legatură cu depresia
Cercetătorii au descoperit că o dietă bogată în alimente integrale, cum ar fi fructele, legumele și peștele, poate reduce riscul de depresie la vârsta mijlocie. Potrivit acestui studiu, persoanele care au mâncat alimente procesate, cum ar fi deserturi, alimente prăjite și carne procesată, au mai multe șanse să fie diagnosticate cu depresie decât persoanele care s-au bazat în mare parte pe alimente integrale, neprocesate.
Știi deja că ar trebui să mănânci fructe, legume și pește pentru sănătatea inimii și a creierului, și pentru a ajuta la prevenirea bolilor cronice. Acum îți poți umple farfuria cu legume pentru a ține la distanță depresia.
2. Zahărul dă dependență mai puternică decât cocaina
Un studiu realizat pe șoreci de laborator, a constatat faptul că receptorii de dulce ai creierului, nu sunt adaptați la niveluri constante și ridicate de zahăr. Această dulceață intensă poate stimula centru de recompensă al creierului și poate fi mai plăcut decât consumul de cocaină, chiar și la persoanele cu dependență de droguri. Mecanismele de auto-control nu se potrivesc cu puterea zahărului.
Vei să scapi de dependența de zahăr? Zaharul este peste tot, de la băuturi și sosuri până la supe și sandvișuri. Caută unde se ascunde zahărul in dieta ta zilnica și crează o strategie pentru a reduce încet consumul acelor alimente. Pe masură ce vei elimina zahărul, palatul se va adapta și nu vei mai avea nevoie de atât de mult zahăr pentru a ajunge la satisfacție.

3. Zahărul este legat de inflamație, care este legată de depresie
O dietă bogată în fructe și legume poate reduce inflamația în țesuturile corpului, în timp ce o dietă bogată în carbohidrați rafinați, poate crea inflamații.
Inflamația cronică este legată de mai multe afecțiuni de sănătate, inclusiv tulburări metabolice, cancer și astm. Inflamația poate fi, de asemenea legată de depresie, potrivit mai multor studii.
Multe din simptomele inflamației sunt de asemenea comune cu depresia, cum ar fi:
- pierderea poftei de mâncare
- modificări ale tiparelor de somn
- percepție crescută a durerii
De aceea, depresia poate fi un semn de bază al problemelor inflamatorii.
Discută cu medicul tău de familie dacă suspectezi o inflamație cronică. Ei te pot trimite la analize, pentru a vedea dacă ai alte afecțiuni de sănătate legate de inflamație. Ei îți pot oferi de asemenea, sugestii pentru a te ajuta să urmezi o dietă antiinflamatorie.
4. Insulina poate ajuta la tratarea depresiei
Cercetătorii sunt atât de încrezători că depresia poate fi legată de aportul de zahăr, încât au studiat utilizarea insulinei pentru a o trata. Într-un studiu , cercetătorii au descoperit că persoanele cu depresie majora și rezistență la insulină au arătat o îmbunătățire a simptomelor depresiei, atunci când li s-au administrat medicamente pentru tratarea diabetului zaharat, timp de 12 săptămâni. Efectul a fost deosebit de puternic la participanții mai tineri la studiu.
Sunt necesare mai multe cercetări, înainte ca medicii să înceapă să prescrie insulină sau medicamente pentru diabet pentru persoanele ce suferă de depresie. Cu toate acestea, discută cu medicul tău de familie despre cele mai noi cercetări și opțiuni alternative de tratament.
5. Bărbații prezintă un risc mai mare pentru efectele zahărului
Bărbații pot fi mai sensibili la efectele zahărului asupra sănătații mintale decât femeile. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit ca bărbații care consumau 67 de grame de zahăr sau mai mult pe zi, au avut cu 23% mai multe șanse de a suferi de depresie după 5 ani. Bărbații care au mâncat 40 de grame de zahăr sau mai puțin au avut un risc mai mic de depresie.
The American Heart AssociationTrusted Source, recomandă adulților să nu se mănânce mai mult de 25 (femei) până la 36 (bărbați) de grame de zahăr adăugat pe zi. Se pare că peste 64% din populația globului, depășesc această recomandare zilnică.

Asta pentru că zahărul se poate adăuga rapid. De exemplu o cutie de suc, conține aproximativ 39 de grame de zahăr, ceea ce depășește cantitatea zilnică de zahăr adăugat. potrivit CDC, barbații consumă, de asemenea, mai multe calorii din zahăr decât femeile.
Citește cu atenție etichetele pentru a identifica zahărul adăugat ascuns. Doar pentru că ceva este savuros, cum ar fi un sos sau “sănătos“, cum ar fi iaurtul, nu înseamnî că nu există zahăr adăugat.
6. Tipul de carbohidrați contează, nu cantitatea acestora
Reducerea zahărului, nu înseamnă neaparat și reducerea carbohidraților. Un studiu a analizat cantitatea și calitatea carbohidraților consumați de aproape 7.000 de femei care au intrat la menopauză.
Cercetătorii au aplicat un scor indicelui glicemic (IG) fiecărui aliment pe care l-au analizat. Alimentele cu scoruri IG ridicate, care cresc mai mult nivelul zahărului în sânge, sunt adesea făcute din carbohidrați simpli și cu zahăruri simple adăugate.
Vezi și – Trupa Coma a lansat piesa „Aurora”
Rezultatele au arătat că femeile care consumau alimente cu IG ridicat, au un risc mai mare de depresie decât persoanele care consumau alimente cu IG mai scăzut. Femeile care au consumat o cantitate mai mare de alimente cu IG scăzut, cum ar fi legume și fructe, fără sucuri, au avut un risc mai scăzut de depresie.
Rezultatele înseamnă că, carbohidrații în general nu sunt cauza despresiei și a altor tulburări de sănătate mintală. În schimb calitatea carbohidraților, pe care îi consumi este ceea ce poate ridica riscul de depresie.

7. Consumul produselor de patiserie din comerț, este legat de depresie
Brioșele, cornurile și alte produse de patiserie din comerț, pot fi super bune la gust, dar pot declanșa și depresia. Cercetătorii spanioli au descoperit că persoanele care au mâncat multe produse de patiserie, au un risc cu 38% mai mare de despresie decât persoanele care au mâncat mai puține produse de acest gen. Cercetătorii au sugerat că aportul de grasimi trans, poate juca un rol în această problema.
Acest tip de grăsime nesănătoasă poate crea inflamații și crește riscul de boli cardiovasculare și atac de cord. Se găsește în mod obișnuit în produsele de panificație comerciale.
Grăsimile trans, au fost interzise în SUA de către FDA. Producătorii americani de alimente au trebui să elimine aceste tipuri de grăsimi până la jumătatea anului 2018.
Poți citi etichetele pentru a afla dacă produsele pe care le consumi, conțin grasimi trans. De asemenea te poți conentra pe alimente integrale, care nu conțin ingrediente artificiale, cum ar fi grăsimile trans.
Zaharurile din carbohidrații simpli sunt legate de multe probleme de sănătate, inclusiv de depresie. Ține legatura cu medicul tău de familie sau cu un dietolog pentru a reduce încet aportul de zahăr.
Legătura cu zahărul nu trebuie tăiată complet. În schimb ar trebui sa urmărești o îmbunătățire a aportului dintre zahărul adăugat și zaharurile naturale. Cu toate acestea consumul de carbohidrați complecși, cum ar fi fructele sau legumele, pate reduce riscul acestor afecțiuni.
Pentru colaborări in domeniile fotografie, social-media și graphic-design vizitează Alternative Digital Media, și hai să stabilim primii pași.
7 gânduri despre “Care este Legătura dintre Zahăr și Depresie?”