Beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății mintale

Beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății mintale

Cele mai recente cercetări științifice arată că nivelurile moderate de exerciții fizice sunt un „medicament miraculos” nu doar pentru sănătatea fizică ci și pentru sănătatea mintală. Interesant este ca studiile care monitorizează oamenii pe o perioadă mai lungă de timp arată că cei ce fac mai puțin sport, se confruntă cu niveluri mai ridicate de depresie și anxietate.

Luna trecută World Health Organisation (WHO) și-a actualizat liniile directoare globale privind activitatea fizică. Pe scurt, orice formă de mișcare este mai bună decat nimic – logic, cei mai sedentari dintre noi, au tendința să creasca în greutate. Aceste linii directoare recomandă ca toți adulții să urmărească să fac intre 150 și 300 de minute de sport de intensitate moderată sau 75-150 de minute de exerciții aerobice de intensitate ridicată pe săptămână, sau o combinație a celor doua variante.

depositphotos.com/

În special, a existat o narațiune care spune cât de important a fost sportul pentru sănătatea mintală în timpul pandemiei de coronavirus.

6 beneficii a exercițiilor fizice asupra sănătății mintale

1. Stima de sine

Activitatea fizică, crește stima de sine, mai ales atunci când sunt dobândite noi abilități („self-mastery’”). Acest lucru a fost în mod constant alimentat de datele chestionarului auto-raportat și poate fi o tehnică excelentă de distragere, după o zi plină de meetinguri virtuale.

2. Stress management

În ultimul deceniu, a existat o mai mare conștientizare a societății cu privire la „mindfulness”, încurajând prezența noastră în prezent astfel să fim capabili să facem observații obiective asupra mediului în care trăim. Aceste momente te pot ajuta să reduci stresul și să gestionezi situațiile dificile într-un mod mai productiv.

3. Somnul

Specialiștii în sport înțeleg modul în care somnul de proastă calitate, afectează performanța și recuperarea, dar are și un impact asupra sănătații tale mintale. Din fericire, exercițiile fizice te pot ajuta să dormi mai bine. Studiile au demonstrat cum diferitele forme de exerciții pot imbunătăți eficiența somnului – asigură-te că eviți exercițiile intense aproape de ora de culcare.

Citește și – 20 de piese rock perfecte pentru antrenamente fitness și nu numai

4. Funcțiile cognitive

Exercitiile fizice îți pot îmbunătăți memoria și functiile cognitive „de ordin superior” (executive) – un factor cheie de risc al stilului de viață care reduce șansele de demență. Evident nu putem schimba riscurile genetice, dar sunt multe de făcut pentru a preveni aceasta boală neurodegenerativă. Mai multe informații știintifice despre factorii de risc modificabili ai stilului de viață în ceea ce privește demența pot fi accesate aici.

5. Despresia

Exercițiile fizice pot fi un antidepresiv puternic, indiferent de intensitatea tipului de deprsie. S-a demonstrat că funcționează bine pentru adulții care fac exerciții în grup, întărind beneficiile socializării pe masură ce inaintăm în vârstă.

În ciuda datelor asupra acestor beneficii clare, experiența depresiei poate afecta direct motivația și nivelul de energie. Prin urmare, aceasta poate să nu fie o strategie accesibilă tuturor. De asemenea, persoanele care nu fac sport regulat și cei cu afecțiuni fizice, pot avea nevoie de analize medicale, pentru a se asigura că totul este în ordine.

depositphotos.com/
6. Booster pentru creier

Rolul exercițiilor asupra mecanicii creierului și a bolilor mintale rămâne o enigmă, deși cercetătorii au identificat unele dintre aceste mecanisme cheie. De exemplu, exercițiile fizice îmbunătățesc conexiunile cheie ale creierului, căile de semnalizare și tiparele fluxului sanguin. De asemenea, pot reduce inflamația, pot întineri celulele creierului (neurogeneza) și stabiliza fluxurile hormonale.

Totul cu moderație

În cuvintele înțelepte ale lui Hipocrate: „Totul în exces se opune naturii”. În circumstanțe rare, exercițiile fizice se pot transforma dintr-un hobby sănătos, recreativ, într-o dependență compulsivă comportamentală.

Cei afectați pot simți o vinovăție severă atunci când nu fac mnișcare și vor rentunța la anumite alimente sau la evenimente sociale pentru a se antrena. Dependența de exerciții fizice tinde să fie deosebit de problematică la cei ce se confruntă cu tulburări de alimentație, ceea ce face aceste dereglări să fie mai greu de tratat.

Exercitiul ca factor cheie al stilului de viață, joacă un rol important în optimizarea sănătații noastre mintale. Mesajele de sănătate publică pe această temă trebuie să fie echilibrate și să se asigure că sunt sigure, accesibile și atrăgătoare pentru toți.

Support Us Here

€2.00

Pentru colaborări in domeniile fotografie, social-media și graphic-design vizitează Alternative Digital Media, și hai să stabilim primii pași.

eneba.com