JAZZUNIQUE – ediția a 2-a @ grădina Green Hours

  • 30 iunie – 3 iulie 2022, orele 18.00
  • grădina Green Hours

Dintre toate limbajele lumii, limbajul muzical e poate cel mai ușor de înțeles, de transmis și care nu suportă granițe.

Ediția a 2-a a festivalului JAZZUNIQUE aduce pe scena Green Hours, între 30 iunie și 3 iulie, un line-up impresionant, divers, eclatant și vine în întîmpinarea publicului cu îndemnul de a ne elibera prin muzică.

La fel ca la prima ediție, vor fi prezentate cu prioritate proiecte emergente (Edges, Treetop sau trio-urile așa-zis ”clasice” de pian semnate de Martin Listabarth, Erik Asatrian & José Carra), dar și dintre cele care au făcut furori în Europa (Das Kapital, Sebastian Studnitzky solo).

O alegere asumată din punct de vedere eclectic și etnic este Dagadana, trupă polono-ucraineană, care revine la Green Hours după exact un deceniu, ultima dată susținînd un concert cu ocazia Nopții Institutelor Culturale.

DAS KAPITAL (foto:  Denis Rouvre)

Cuvintele uneori sînt de prisos și poate la fel și granițele.

Ni antaŭĝojas vidi vin ĉe la festivalo – adică ”vă așteptăm la festival”, în limba universală esperanto. Vă așteptăm cu inimile și urechile deschise. Să fie pace, să fie jazz!”

(Rozana Mihalache – director artistic Green Hours & Jazzunique)

”Prima mea vizită la Green Hours am simțit-o ca pe o revelație.

Acest loc foarte special, UnderGreen-ul, grădina frumoasă aflată într-o zonă foarte trendy și modernă a Căii Victoriei nu reprezintă ”Minunata lume nouă”, așa cum o fac magazinele din vecinătate, ci un loc de schimb, muzică bună și simpatici iubitori de sunete.

Nu este deloc orientat mainstream din punct de vedere artistic, acest lucru creînd un contrast evident intelectual și popular totodată.”

(Joachim Umlauf, director Institutul Goethe București și co-fondator Jazzunique)

JAZZUNIQUE este un festival internațional, inițiat de EUNIC-Romania (𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑎𝑛 𝑈𝑛𝑖𝑜𝑛 𝑜𝑓 𝑁𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝐼𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑒𝑠 𝑓𝑜𝑟 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑒) în parteneriat cu Green Hours.

Parteneri:

Comisia Europeană, 𝐆𝐨𝐞𝐭𝐡𝐞 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭 𝐁𝐮𝐤𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭, 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜̧𝐚𝐢𝐬 𝐝𝐞 𝐁𝐮𝐜𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭, 𝐎̈𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐞𝐢𝐜𝐡𝐢𝐬𝐜𝐡𝐞𝐬 𝐊𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐟𝐨𝐫𝐮𝐦 𝐁𝐮𝐤𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭, 𝐂̌𝐞𝐬𝐤𝐞́ 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐦 𝐁𝐮𝐤𝐮𝐫𝐞𝐬̌𝐭̌, 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐲𝐭𝐮𝐭 𝐏𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢, 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐨 𝐂𝐞𝐫𝐯𝐚𝐧𝐭𝐞𝐬 𝐝𝐞 𝐁𝐮𝐜𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭, 𝐖𝐚𝐥𝐥𝐨𝐧𝐢𝐞-𝐁𝐫𝐮𝐱𝐞𝐥𝐥𝐞𝐬 𝐚̀ 𝐁𝐮𝐜𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭.

Info: greenhours.ro | facebook.com/green.hours

Bilete: bilet.ro

PROGRAM 2022:

_ Joi, 30 iunie

Martin Listabarth Trio (Austria)

Martin Listabarth – pian

Gidi Kalchhauser – bas

Alex Riepl – baterie

         
Martin Listabarth Trio interpretează compoziții ale pianistului de pe cele două albume solo aclamate: „Short Stories” și „Dedicated”. Cei trei muzicieni pun un aspect nou acestor compoziții și explorează posibilitățile jocului comunicativ, fără a pierde însă din vedere scopul lor final: să spună poveștile publicului și să-i ducă într-o călătorie muzicală. Muzica trio-ului are rădăcini în jazz-ul modern, dar îmbrățișează influențe din muzica pop și clasică. Acest lucru are ca rezultat un limbaj muzical incitant și distinct, care este atît jucăuș, cît și provocator, accesibil, dar complex – îmbunătățit de narațiunea care inspiră fiecare melodie.
Text Box: ©Theresa Pewal

Das Kapital (Germania / Danemarca / Franța)  

”Vive la France”

Daniel Erdmann – sax

Hasse Poulsen – ghitară

Edward Perraud – baterie

“John Lennon, what do you think about French pop music?”

Lennon replied: “The same as English wine.”

VIVE LA FRANCE este un omagiu al celor trei muzicieni europeni pentru țara lor de reședință. Un omagiu dedicat istoriei Franței și măreției sale culturale.

Franța este o țară a poeților, a literaturii, o țară a iubitorilor de cuvinte, o țară a exploratorilor în tărîmurile imaginației.

Das Kapital are un limbaj muzical confirmat și recunoscut – 16 ani de turnee și de realizare de proiecte și discuri au lăsat un simț al celuilalt care seamănă cu telepatia mai mult decît orice altceva. Sunetul lui Das Kapital este întotdeauna palpabil, chiar și sub cele mai surprinzătoare deghizări stilistice.

Vineri, 1 iulie
Treetop (Cehia/ Slovacia)

Vojta Drnek – acordeon

Richard Šanda – trombon

Michal Šelep – contrabas


Treetop este un trio de jazz de cameră contemporan, format din acordeonistul din Berlin Vojta Drnek, trombonistul din Praga Richard Šanda și basistul din Bratislava Michal Šelep.

Cadrul neobișnuit este rezultatul unei sinergii unice și al înțelegerii muzicale și personale dintre cele trei personalități muzicale.

Se inspiră reciproc, iar cooperarea dintre cei trei „lideri” este foarte firească și fluidă.
Repertoriul lor divers reflectă multe aspecte ale călătoriei muzicale a trupei, de la influențe jazz sau inspirație folclorică până la concepte muzicale contemporane, permițîndu-le să exploreze potențialul necunoscut al acestei instrumentații neobișnuite.

DAGADANA (Poland/ Ukraine)

Daga Gregorowicz – vocal, electronice

Dana Vynnytska – vocal, pian, keyboards

Mikołaj Pospieszalski – contrabas, ghitară bas, vioară, synth, vocal

Bartosz Mikołaj Nazaruk – baterie, percuții, vocal

DAGADANA a fost singura trupă din Polonia și Ucraina care a cîntat în 2019 la legendarul Festival de la Glastonbury! National Geographic a apreciat creativitatea lor în a combina tradiționalul cu modernul.De 14 ani, DAGADANA îmbină elementele culturii poloneze și ucrainene cu jazz, electronică și world music. Muzicienii trec granițele dintre națiuni și șterg bariera dintre public și scenă (26 de țări până acum) demonstrînd că onestitatea în artă este garanția unei aventuri uimitoare, mistice și a unui schimb bogat între oameni. Trupa rămîne ambasadoare fidelă a culturii slave.

Noul album „Tobie” este plin de cîntece de dorință (cele mai vechi cîntece păstrate în ținuturile slave). Aranjamentele folk-jazz-electronice fiind în sine o voce importantă.

Sîmbătă, 2 iulie

Sebastian Studnitzky (Germania)

Nocturnal

Bun venit într-o călătorie fascinantă prin cosmosul sonor al multi-instrumentistului Sebastian Studnitzky!

Este un virtuos interpret la trompetă, lăsîndu-se în întregime în slujba compozițiilor pline de suflet, care trec dincolo de genurile comune și par astfel complet atemporale.

Călătoriile muzicale sunt susținute de electronice – atît de discrete și organice încît par să fie țesute ca un instrument suplimentar. Muzică eclectică intensă, plină de cele mai bune ingrediente.

STUDNITZKY este un muzician aparte, a cărui schimbare elegantă a genului muzical definește stilul și a câștigat mai multe premii (ECHO Jazz/ OPUS Klassik).

Scrie pentru orchestre clasice, predă ca profesor la universitățile din Berlin și Dresda.

Cu Festivalul XJAZZ de la Berlin, el a creat, de asemenea, un format care inspiră la nivel internațional și tocmai a fost laureat cu German Jazz Award.

The End of the F***cking World”

Guillaume Vierset – ghitară

Jérôme Klein –  keys

Matteo Mazu – bas
Teun Verbruggen – baterie

Ghitaristul bruxelles Guillaume Vierset dezvăluie un nou proiect: EDGES, care explorează granițele (și suprapunerile!) dintre indie rock și jazz. Diverse și incitante, una peste alta!

Cvartetul se pregătește să lanseze un album în două părți, în toamna anului 2022, prin intermediul Igloo Records: „The End of the F***cking World”.

José Carra Trio (Spania)

Jose Carra – pian

Bori Albero – contrabas

Dani Domínguez –  baterie

Originar din Malaga, José Carra este unul dintre cei mai creativi compozitori și pianiști ai noii generații de muzicieni de jazz spanioli. Compozițiile sale sunt influențate de muzica clasică și jazz, dar și de alte stiluri precum rock, pop, muzica populară spaniolă și chiar muzica electronică. Poezia joacă, de asemenea, un rol cheie în lucrările sale, creînd un univers foarte personal și distinctiv.  

_Duminică, 3 iulie
ERIK ASATRIAN Trio (Armenia/România/Brazilia)

Erik Asatrian – pian
Michael Acker – bas
Matheus Jardim – baterie

Noul trio al lui Erik Asatrian a fost fondat în timpul pandemiei și marchează începutul unei colaborări internaționale între cei trei muzicieni.

După ani de cîntat împreună pentru alte proiecte, în acest decor de trio se concentrează acum pe compoziții originale și la ocazii speciale revin la „Actual Proof” – Herbie Hancock.

Combinația de acorduri Jazz/Pop cu ritmuri și melodii armenești creează un sunet delicios, care are ceva de oferit chiar și celui mai pretențios ascultător. Dorința celor 3 tineri muzicieni este să găsească un echilibru între complexitate și simplitate.

Guillaume Vierset EDGES (Belgia)

bilete bilete evenimente bio biografie biography concert concerte concert live eveniment evenimente Evenimente și Bilete events film Filme filme noi foto heavy metal metal metal music metal news movie movies movies news movie trailers music musicians music news muzica rock Muzică news recenzie recenzie film rock rock'n roll rock music rock news stiri stiri film stiri filme stiri metal stiri muzica stiri rock stiri rock internationale stiri rock romanesc top filme

Lasă un răspuns