Din marile legende ale lumii - Alexandru Mitru

Din marile legende ale lumii – Alexandru Mitru


Bună!

Alexandru Mitru (n. 6 noiembrie 1914, Craiova, România – d. 19 decembrie 1989, București, România) a fost un prozator român, autor de literatură pentru copii și tineret.

A debutat în 1932 cu nuvela Păpușa (refăcută ulterior sub denumirea Joc).

Printre scrierile sale se numără Legendele Olimpului și volumul de povești Căciula fermecată.

Legendele Olimpului [Zeii ( vol.1) și Eroii ( vol.2)], este un ciclu de povestiri inspirate din miturile grecilor, au jucat un rol însemnat în apropierea publicului tânăr din România de bazele gândirii și de istoria mitică a Greciei Antice. Lucrarea poate fi pusă în corespondență cu Legendele și miturile Greciei Antice, elaborată de către autorul rus N.A. Kun. Cartea Legendele Olimpului este structurată în două volume: „Zeii” descrie panteonul grecesc, iar „Eroii” relatează biografiile eroilor legendari ai acestui popor.

A doua lucrare importantă este „Din marile legende ale lumii„, o antologie din miturile celebre ale omenirii (Ghilgameș, Cneazul Igor, Roland, Siegfried și Crimhilda, Cidul, Guillaume d’Orange, Gudrun, Viteazul în piele de tigru, Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde, Tristan și Isolda) cum ar fi povestea lui Tristan și a Isoldei, povestea lui Rodrigo Diaz de Bivar, supranumit Cidul și nu în ultimul rând o povestire a uneia dintre cele mai cunoscute și pe larg analizate teme, epopeea viteazului Ghilgameș.

Alexandru Mitru a mai scris, printre alte titluri, volumul „Povești despre Păcală și Tăndală”, unde este pusă în evidență viața țăranului român. Cartea face parte din genul literar epic și este o operă de tip nuvelă.

Sursa wikipedia

De pe blog

Abonează-te la NewsLetter!

Despre mine

👉Contemporary-Establishment este cu și despre artişti de toate felurile. Fie că este vorba despre muzică (rock, metal, folk, rap), fie că este vorba despre fotografie, pictură, teatru, film sau alte tipuri de artă.

👉Arta este cea mai nobilă formă de exprimare a ființei umane și nu poate aduce decât energie pozitivă.

👉Arta ne însufletește și ne face sa fim speciali. Ne face să fim mai buni și ne ajută să trecem de barierele timpului și de barierele lumii materiale.

👉Aici vei găsi concerte, evenimente, articole, filmări, fotografii și multe alte materiale cu artiștii tăi preferați.

Vizitează https://contemporaryestablishment.org și bucura-te de această experiență.

Let’s hang out