Sângele și Voma Din Spatele Poveștilor cu Iggy Pop, Nașul Muzicii Punk - Contemporary-Establishment

Sângele și Voma Din Spatele Poveștilor cu Iggy Pop, Nașul Muzicii Punk

Nașul stilului de muzică punk, Iggy Pop, este renumit pentru skill-urile sale muzicale, prezența magnetică pe scenă, atitudinea de confruntare, predilecția pentru substanțe dubioase și pofta de exces.

În calitate de artist solo și ca lider al uneia dintre cele mai legendare trupe proto-punk din toate timpurile, The Stooges, Iggy a fost implicat în realizarea unora dintre cele mai influente albume din toate timpurile. Deși termenul de „rock and roll excess” probabil evocă imagini cu artiști cu părul lung, concerte pe stadion, adevărul este că multe dintre escapadele Iggy și The Stooges se califică cu siguranță în această categorie.

Pentru Iggy Pop, născut James Newell Osterberg, Jr. pe data de 21 aprilie 1947, consumul de substanțe a fost o parte integrantă a statutului de muzician.

Muzicianul Motor City a încercat totul, adesea chiar înainte de a sări pe scenă sau de a oferi un interviu TV bine documentat. Uneori nu putea să vorbească sau să stea în picioare. Alteori, după cum atestă poveștile nebunești cu Iggy Pop de pe această listă, el și-a făcut nevoile pe scenă, a mers după motocicliști, s-a comparat cu Hitler și Isus în același interviu și a avut întâlniri sălbatice cu domnișoare foarte tinere.

Într-adevăr, Iggy și The Stooges erau atât de prinși în lumea contra-culturii anti-sociale, încât au devenit una dintre cele mai infame trupe din lume, înspăimântând publicul și scandalizând mamele și tații conservatori din America clasei mijlocii. Se știa că Iggy își făcea nevoile pe scenă, vomita în public și se tăia cu sticle sparte pe piept, în timp ce alți membri ai din Stooges îl biciuiau.

Iggy Pop și-a răsfățat intuiția, pofta, hedonismul, impulsul și capriciul artistic, într-un asemenea grad încât viața sa a devenit o formă de artă în sine.

1. A fost speriat de moarte de Elton John…îmbrăcat într-un costum de gorilă

Într-o noapte glorioasă de la începutul anilor 1970, Iggy Pop a avut un incident cu Elton John, care pur și simplu purta un costum de gorilă în acea seară. Totul a început când Pop băgase tot felul de substanțe în timpul unui spectacol din Atlanta. Cu o seară înainte, a băgat atât de mult, încât a leșinat în tufișuri de lângă un Days Inn. Când s-a trezit, nu mai putea vorbi.

„Pregătirea pentru concert mi-a oferit destule lucruri încât să mă ducă acolo unde nu puteam deschide gura și să scot nici un cuvânt”, a spus el într-un interviu pentru cartea Please Kill Me: The Uncensored Oral History of Punk.

În timpul concertului The Stooges, Elton John a venit purtând un costum de gorilă. L-a ridicat pe Iggy de la spate. “Eram de genul: ‘O, Doamne! Ce pot să fac? Nu m-am putut lupta cu el. Abia mă puteam ține pe picioare”, a spus Iggy.

Fotograful rock Jim Marshall a participat la concert și își amintește: „Iggy era atât de rupt… încât nu știa ce se întâmplă. Iggy chiar era îngrozit, nu îți dădea seama că nu este o gorilă adevărată.”

2. S-a luat la bătaie, cu niște motocicliști supărați, la un concert din 1974 din New York

După cum este documentat în articolul deja infam al lui Lester Bangs din 28 martie 1977, Village Voice „Iggy Pop: Blowtorch In Bondage”, lucrurile au devenit extrem de periculoase pentru The Stooges, în timpul unui concert din Warren, Michigan, pe 7 februarie 1974. Publicul era plin de motocicliști „ostili”, iar nici Iggy nu era acolo să se joace.

După câteva melodii pline de confruntare între trupa dezlănțuită și motocicliștii agitați, Pop a strigat mulțimii „Okay,… vrei să auzi ‘Louie Louie’? Îți cântăm noi „Louie Louie”!” Trupa a continuat să cânte „Louie Louie” de Richard Berry timp de 45 de minute.

Iggy a schimbat versurile melodiei cu insulte vulgare, care vizau motocicliștii. Apoi a sărit de pe scenă și s-a luat la bătaie cu unul dintre motocicliști. Bangs a categorisit interpretarea din acea seară drept un „triumf”.

3. Un spectator ce era la un concert la Ungano, New York City, l-a văzut pe Iggy vomitând pe public

În 1970, The Stooges a avut un concert multiplu de patru zile, la renumitul club Ungano din New York, timp în care trupa și-a afișat unele dintre cele mai ciudate comportamente. Își amintește Scott Kempner, chitaristul trupei proto punk The Dictators, care a mers la câteva dintre aceste spectacole: „Iggy a pus suflet în fiecare spectacol. L-am văzut plin de sânge în fiecare concert”.

Steve Harris, fost vicepreședinte al Elektra Records, casa de discuri The Stooges (care nu trebuie confundat cu basistul cu același nume de la Iron Maiden), își amintește: „Iggy și-a scos scula și a pus-o pe o boxă.”

La un concert, Iggy a văzut-o în public pe modelul superstar Geri Miller. Acesta a implicat-o în spectacol într-un mod foarte bizar. Un an mai târziu, în timp ce The Stooges aveau un concert la Electric Circus din New York, Miller, amintindu-și vomităturile lui Iggy, l-a îndemnat spunând: „Hai să vă vedem cum vomiți”.

Acesta chiar a început să vomite…pe Miller.

4. El și colegii din The Stooges au decorat pereții casei lor din Detroit într-un mod scârbos

Între 1969-1970, Iggy Pop a locuit cu trupa, într-o casă din zona Detroit, numită „Fun House”. Dacă acest nume pare familiar, se datorează faptului că albumul seminal al celor de la The Stooges din 1970, plin de chitare zgomotoase, saxofoane dureroase și jam-uri punk extinse, a fost numit după propria locuință. Această casă nu a fost doar locul în care trupa a scris și a înregistrat unele dintre melodiile lor; era locul unde s-au încărcat cu diverse “substanțe injectabile puternice”.

Membrii The Stooges aveau câteva obiceiuri îngrijorătoare în această perioadă, dintre care unul presupunea folosirea seringilor uzate pentru a împrălca fluide corporale pe pereți și pe tavanele casei lor. După cum se subliniază în cartea Everybody Must Get Stoned: Rock Stars On Drugs, trupa folosea “substanțele injectabile puternice”, apoi stropeau cu lichidul colectat în seringile lor, prin toată casa.

5. Și-a făcut nevoile pe scenă, în spatele amplificatoarelor trupei

Iggy a fost in cel mai iconoclast comportament pe 3 iulie 1973. La scurt timp după ce a aruncat un pepene în mulțimea de la Civic Arena din St. Clair Shores, și-a făcut nevoile pe scenă. Și nu a fost un accident – a ales în mod deliberat să se ușureze în spatele stack-urilor Marshall ale trupei.

Potrivit Iggy Pop: Open Up and Bleed, Iggy a avut „un impuls irezistibil de a-și goli intestinele” după interpretarea câtorva melodii. Îmbrăcat în nimic altceva decât într-o pereche de bikini și cizme până la genunchi, a alergat în spatele amplificatoarelor trupei și tras o mare….. Când a terminat, a fugit din spatele amplificatoarelor și a început să arunce „produsul finit” în mulțime. Apoi, și-a băgat gheața din paharul cu apă în slip, a scos-o, „a supt-o provocator” și a aruncat-o în mulțime. Bleah….

6. Odată i-a comparat pe The Stoogies cu părți din creștinismul timpuriu și pe el însuși cu Hitler

Iggy Pop a avut o revelație după spectacolele gonzo din New York City cu The Stooges, în timpul cărora a vomitat petot publicul. El a ajuns să înțeleagă că publicul are nevoie de înțelepciunea lui și le-a oferit-o. „A fost ca și cum Hitler ar fi spus: „Du-te pe cel mai mic numitor comun”, și-a amintit el.

El a continuat această gândire într-un interviu pentru Please Kill Me, fanii The Stooges cu creștinismul primordial:

„Cu The Stooges, asta era cu adevărat necesar, pentru că aceștia au fost singurii oameni care chiar ne-au ascultat. Când am început trupa, fanii noștri erau varză – era ca la începutul creștinismului.

7. A dat un interviu total bizar la TV în 1981, în timpul căruia în mod inexplicabil îi lipsea un dinte

Show-ul lui Tom Snyder nu a fost cu siguranță trucat, pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul interviului său cu Iggy Pop din 12 februarie 1981. Artistul a apărut, cu un dinte lipsă din față și, după ce a strigat unei persoane nevăzute în afara scenei: „Merge microfonul asta?,” a descris de ce vomită pe membrii publicului.

Show-ul lui Tom Snyder nu a fost cu siguranță aranjat, pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul interviului său cu Iggy Pop din 12 februarie 1981. Artistul a apărut, cu un dinte lipsă din față și, după ce a strigat unei persoane nevăzute în afara scenei: „Merge microfonul asta?,” a descris de ce vomită pe membrii publicului.

„Iggy Pop: Prima dată când am făcut-o, a fost din frustrare. Mă simțeam foarte nasol atunci, iar muzica este un mediu expresiv care uneori poate scăpa de sub control. Dintr-o dată poate vei cânta o melodie și vrei cu adevărat să exprimi adevărul. Și adevărul acelui moment a fost că am vrut să mă tai, așa că m-am tăiat.

Tom Snyder: Știi că asta îi sperie pe unii oameni.

Iggy Pop: Ei bine, asta a fost cu mult timp în urmă, omule. Ce făceai în acel an?”

8. A împărțitun sedativ cu cei doi câini ai iubitei sale

Potrivit lui Bebe Buell, iubita lui Iggy de la începutul anilor ’70 (și, de altfel, mama lui Liv Tyler, fiica solistului Aerosmith, Steven Tyler), Iggy Pop avea două laturi. Era Iggy, care putea fi „înfiorător și răutăcios și urât” și Jim Osterberg (numele real), un oaspete grijuliu care îi gătea omlete, aspira și avea grijă de câinii ei. Uneori cele două personalități se suprapuneau.

După cum se subliniază în articolul din The Guardian, Bebe l-a pe Iggy singur la ea acasă în timp ce era la o prezentare de modă. Când a ajuns acasă, era atât de obosită încât s-a întins în patul. Câteva clipe mai târziu, a fost trezită de apa care se scurgea prin tavan. A alergat la etaj în baie și l-a găsit pe Iggy adormit în cadă cu cei doi câini ai săi, câte unul pe fiecare din umăr. Toți trei erau înfrigurați.

Ea l-a trezit pe Iggy, iar conversația a decurs cam așa:

Bebe Buell: Jim, ce ai făcut?
Iggy Pop: Nimic, răspunse el visător, doar puțin Valium, relaxează-te!
Bebe Buell: Ce e în neregulă cu Puppet and Furburger?
Iggy Pop: Le-am dat și lor puțin Valium…”

9. A îngrozit publicul și i-a inspirat pe cei de la Sex Pistols și The Clash în timpul debutului său la Londra

Încărcat cu machiaj glam și pantaloni argintii strălucitori, Iggy Pop a speriat publicul din Marea Britanie în timpul concertului de debut de la Kings Cross Cinema, Londra.

Potrivit criticului britanic Nick Kent, Iggy „a apucat o femeie și s-a uitat în gol în fața ei și aproape a luat un tip la bătaie care a îndrăznit să râdă de el… efectul a fost mai înspăimântător decât toate concertele Alice Coopers și Clockwork Orange la un loc, pur și simplu pentru că tipii ăștia nu glumeau.”

10. S-a uns cu unt de arahide în timpul unui festival din 1970

Iggy Pop este un adevărat showman. În timpul setului The Stooges din 1970 de la Cincinnati Pop Festival, Iggy era pe val. Când a sărit în mulțime, un membru al publicului i-a întins un borcan cu unt de arahide.

Acesta a început să arunce cu unt arunce în public, apoi se tăvălea pe jos și s-a uns pe tot corpul în timp ce țipa și cânta.

Support Us

Dacă te regăsești în contentul nostru și îți place, sprijină activitatea Contemporary-Establishment și presa liberă și independentă! Nu suntem finanțați de nimeni, așa ca site-ul și toată această intreprindere functionează din fonduri proprii.

2,00 EUR

Lasă un răspuns