Exista multe tipuri de sunete ce pot provoca emoții specifice în corpurile și mințile noastre. Râsul unui bebeluș poate stârni bucurie, iar un câine care latră poate stârni frică. Unii oameni fac un pas înainte, folosind zgomotele pentru a-și influența propriile emoții sau pentru a manipula emoțiile altora.
Pe Youtube, poți găsi o varietate de conținut numit “ASMR”. ASMR este o stare emoțională complicată pe care unii oameni o experimentează atunci când aud triggere specifice. Vei observa că folosesc aproape orice tipuri de sunete imaginabile. Unele pot avea un efect surprinzător asupra ta, în timp ce altele nu au nici un impact. Iată câteva tipuri de sunete pe care oamenii le folosesc pentru a-și influența emoțiile și starea psihică.
Sa râdem puțin
Ai auzit vreodată de “râs de fundal”? Serialul Seinfeld nu ar fi nici pe departe la fel de amuzant fără asta. Emisiunile TV redau adesea sunete de ras, atunci când nu există public pe platou, pentru a încuraja telespectatorii să râdă la momentul potrivit.
Râsul este o expresie emoțională nonverbală, iar zgomotele pe care le facem atunci când simțim emoții intense, seamănă mai mult cu chemările animalelor decât cu o formă de comunicare umană. Le creăm în moduri directe (spre deosebire de vorbire) și sunt reglementate de un sitem cerebral “mai vechi” din punct de vedere evolutiv, care se ocupă și de vocalizarea altor mamifere.
Ca expresie non-verbală, râsul este legat de reacțiile emoționale. Este greu să nu râzi când o face și altcineva de lăngă tine. Creierul poate conține “neuroni oglindă“, care sunt activi atât atunci când execuți o sarcină, cât și când urmărești o altă persoană executând-o. Totuși neuronii oglindă, nu implică doar râsul: când auzim pe cineva vorbind, în timp ce plânge, spre exemplu, ne este greu să nu empatizăm și să nu simțim emoții de parere de rău.
Să plouă
Unul dintre cele mai răspândite zgomote utilizate în conținutul ASMR este efectul sonor de ploaie. Sunetele legate de ploaie pot evoca amintiri emoționale puternice, atât pozitive, cât și negative. Sunetele ploii pot evoca imaginea unei zile relaxante acasă, în timp ce sunetele tunetelor îți pot oferi un sentiment de eliberare emoțională. S-ar putea să fii unul dintre acei oameni cărora le place să stea lângă o fereastră și să asculte zgomotul ploii pe ce cade pe geam.
În timp ce unii oameni consideră sunetele ploii liniștitoare, alții nu. Potrivit unui studiu, peste 9% dintre oameni “urăsc ploaia” – sunt mai supărați și mai deprimați în zilele ploioase.
Tecsia Evans, Ph.D. este un psiholog clinician, care susține că anumiți oameni sunt mai susceptibili de a se simți mai singuri sau mai dezamăgiți, când afară este un cer innorat.
Sunetele mamei natură
Sunetele pe care le auzim în natură, ne pot ajuta să ne relaxăm și există un motiv întemeiat pentru acest lucrur. Potrivit lui Trever Cox, profesor de acustică la Universitatea Salford, aceste sunete sunt de obicei conectate cu asocieri pentru care am evoluat să le facem. De exemplu, când păsările încetează să mai ciripească, poți deveni instinctiv conștient că ceva nu este în regulă.
De asemenea, în timpurile preistorice, atunci când auzeai sunetul naturii, însemna că zona avea apă, hrană și alte necesități pentru supraviețuire. Pe de altă parte, locațiile liniștite, indică faptul că supraviețuirea poate fi dificilă. Toate acestea sunt răspunsuri naturale, pentru oamenii care încearcă să supraviețuiasca în sălbăticie. Nu te-ai simți mai în siguranță dacă ai auzi ciripitul păsărilor, bâzâitul albinelor sau apa unui râu curgând?
Ascultarea sunetelor din mediul natural, ne calmează și ne face să ne simțim mai în siguranță. Un studiu din 2017 de la Brighton and Sussex Medical School a observat reacții la zgomote artificiale și naturale, în timp ce participanții au finalizat o sarcină pe bazată pe atenție.
Atunci când voluntarii au fost expuși la zgomote naturale, timpul lor de reacție au fost semnificativ mai rapid. Ei au observat o scădere a răspunsului simpatic (care declanșează reacția automată a organismului, la condițiile periculoase sau stresante) și creșterea răspunsului parasimpatic (care ajută organismul să se odihnească și să funcționeze normal).
Zgomotul de fundal
Zgomotul de fundal (sau zgomotul alb) este acel sunet continuu “shhh” – asemănător cu sunetul unei cascade sau sunetul static al unul TV sau radio. Culoarea albă chiar nu are nimic de-a face cu acest sunet, cu excepția faptului că este un zgomot care se amestecă ușor și poate trece neobservat de mulți. Cel puțin până acesta dispare.
În funcție de persoană, zgomotul alb poate fi relaxant sau te poate înnebuni total.
Vezi tu, aceste sunete sunt un mix de frecvențe de sunet, detectabile de urechea umană și se dovedește faptul că acest tip de zgomot, poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Zgomotul alb, îi ajută pe bebeluși să adoarmă mai repede, potrivit unui studiu publicat de revista Archives of Disease in Childhood. De asemenea, s-a demonstrat că ajută persoanele cu tinitus (țiuit în urechi).
Zgomotul alb, te poate ajuta,să dormi, ascunzând sunetele mai iritante. împiedică poluarea fonică să îți perturbe somnul, ceea ce are efecte negative asupra sănătății sistemelor noastre biologice. Ele te pot ajuta să adormi și îți pot antrena chiar creierul să recunoască atunci când este timpul pentru culcare. Așadar, de fiecare data când nu mai ai cablu TV, poate ar trebui să îl lași aprins și să lași zgomotul de fundal să te adoarmă. Sau pur și simplu poți descărca o aplicație de zgomot alb, dacă nu știi ce este acela cablu TV.
Sunetul muzicii
De la ritmurile de tobe ale strămoșilor noștri, până la serviciile de streaming nelimitate de astăzi, muzica a făcut întotdeauna parte din experiența umană. îți poate influența pozitiv starea de spirit și emoțiile, crescând fericirea și scăzând grijile și anxietatea.
Chiar și muzica tristă îți poate îmbunătăți starea de spirit.
Când oamenii sunt îndurerați din cauza unei pierderi, cum ar fi sfârșitul unei relații lungi, aleg să asculte muzică tristă (nu este neapărat indicat să faci asta, dar fiecare tratează problema cum știe mai bine). De ce? Poți folosi muzica tristă pentru a înlocui o conexiune pierdută. Majoritatea oamenilor au nevoie de un prieten empatic, care să înțeleagă prin ce trec, nu? Dar când prietenul tău este ocupat, poți să asculți un Alice in Chains sau ceva.
Este ușor de înțeles de ce oamenii consideră că ascultatul muzicii îi ajută să se relaxeze.
Mușchii noștri se relaxează, respirația încetinește, iar nivelul de stres scade atunci când ascultăm muzică. Așa că dă mai tare și te vei simți garantat mai bine.
De Paște pe Bookcity ai parte de campania Iepurașul Cititor. Carți 2 + 1 Gratis. Vezi oferta AICI.
Un gând despre “Tipuri de sunete ce îți pot influența emoțiile”