Top 5 cărți despre conștiința pe care ar trebui să le citești - contemporary-establishment

Top 5 cărți despre conștiință pe care ar trebui să le citești

Conștiința este în același timp cel mai familiar lucru pentru noi dar poate și cel mai misterios. De ce apare experiența conștientă și care este natura ei? Este o entitate fizică sau altceva? În ce măsură sunt alte forme de viață conștiente și le-am putea recrea vreodată experiențele? Aceste întrebări dificile formează baza așa numitei „probleme complexe” a experienței conștiente, un domeniu de cercetare care primește o atenție din ce în ce mai mare.

În filozofie, dezbaterea în jurul conștiinței este acerbă. Următoarea listă de lectură este concepută pentru a-ți oferi o introducere detaliată a problemei conștiinței, precum și o viziune completă a soluțiilor principale pentru aceasta.

1.The Conscious Mind, by David J. Chalmers

În cartea sa din 1966, The Conscious Mind, David J. Chalmers concretizează „problema complexă” a conștiinței cu o forță considerabilă. Deși provocatoare pe alocuri, această carte este un studiu strălucit al domeniului și o critică puternică a gândirii reducționiste. Citind-o, vei simți profund această „problemaă complexă” a conștiinței.

2.Consciousness Explained, by Daniel Dennett

Reperul lui Daniel Dennett, Consciousness Explained, publicat în 1991 este plin de experimențe de gândire atrăgătoare, despre felul în care noi experimentăm lumea. Dennett crede că multe dintre dificultățile noastre cu conștiința – inclusiv „problema complexă” – sunt simple iluzii. O lectură distractivă și stimulatoare, această carte îți poate provoca serios intuițiile.

Citește și – Câteva ritualuri bizare încă practicate în zilele noastre

3.Conversations on Consciousness, by Susan Blackmore

Dacă este în căutarea unei imagini de ansamblu asupra cât de variate și radicale pot fi ideile din domeniul conștiinței, Conversations on Consciousness de Susan Blackmore din 2005 este o alegere fantastică. Folosind interviuri ample cu gânditori și oameni de știință de seamă ai domeniului, inclusiv Chalmers și Dennett, Blackmore te duce într-o călătorie complexă de la fizicism la dualism – și tot ceea ce se află între ele.

4.Other Minds: The Octopus, the Sea, and the Deep Origins of Consciousness, by Peter Godfrey-Smith

În fascinanta sa carte din 2016, Other Minds, Peter Godfrey-Smith nu numai că examinează misterul ciudat al conștiinței, dar prezintă și potențiala evoluție a acesteia de când a apărut viața. Bazându-se pe experiența sa de filozof, el folosește cu atenție caracatița, o creatură profund extraterestră, dar ciudat de inteligentă, pentru a ne urmări viețile interioare până la rădăcinile lor și se împletește frumos în povestea modului în care natura a devenit conștientă de ea însăși.

5.The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind, by Julian Jaynes

Cu un astfel de titlu, merită să cumperi această carte, doar pentru a te da mare. Pe lângă treaba cu lăudatul, Origin of Consciousness de Julian Jaynes din 1976, este un clasic. Propune ideea controversată că, conștiința umană a apărut cu 3.000 de ani în urmă și că înainte de ceasta, creierul avea două camere „bicamerale” separate, ceea ce i-a determinat pe oameni să-și interpreteze propriile gânduri, ca fiind cuvinte ale zeilor. Capitolele sale introductive nu sunt însă atât de ciudate: în ele, Jaynes oferă poate cel mai lucid și poetic rezumat al filozofiei conștiinței existente. Și, dacă nu altceva, epopeea lui Jaynes este un tur de forță în a desfășura un argument filozofic aparent nebun, de la început până la sfârșit – și toate astea în mod convingator.

4 gânduri despre “Top 5 cărți despre conștiință pe care ar trebui să le citești

Lasă un răspuns