De ce ne place atât de mult să ne certăm pe internet? - contemporary-establishment

De ce ne place atât de mult să ne certăm pe internet?

Iaca ai intrat și tu într-o dispută online. Nu-ți face griji. Ceea ce ți se întâmplă acum, să zicem că este complet natural și nu are de ce să îți fie rușine..încă. Oameni care numesc pe alți oameni imbecili, cretini, needucați și viceversa, sunt piatra de temelie a internetului; o mândră tradiție fără de care multe rețele de socializare, site-uri, forumuri și alte astfel de platforme ar fi sterile, pustii și fără pic de amuzament.

Certurile pe internet, ar putea fi un lucru bun (într-o oarecare măsură). Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru tine, de a auzi punctele de vedere ale altor oameni, și de a înțelege cu adevărat lumea, dintr-o perspectivă diferită (dacă ești deschis să faci asta). Este nevoie doar de puțină demnitate și de concentrare pe fapte.

Internetul ne face proști… la propriu

Din păcate în momentul în care intri pe varii site-uri sau rețele de socializare, ti se prezintă o mulțime de opțiuni, amețitoare: click here, watch this, share that. Acestea pot părea decizii banale, dar pe măsură ce cantitatea de conținut online explodează, creierul nostru a învățat, să citească diferit (cu distrageri constante), ceea ce a remodelat modul în care învățăm, ne exprimăm și analizăm lucrurile.

În timp ce internetul ne oferă acces la mult mai multe informații decât în trecut, în mod paradoxal, suntem din ce în ce mai superficiali, mai ușor de manipulat și mai slabi.

În cartea The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains, care a luat premiul Pulitzer, Nicholas Carr susține că tehnologia, induce o decădere intelectuală gravă creierului nostru. Este o afirmație provocatoare și chiar contraintuitivă, dar pe care o susține numeroase descoperiri din domeniul neuroștiinței.

Într-un studiu UCLA realizat în 2008, creierele a 24 de persoane au fost scanate în timp ce aceștia căutatu „chestii” pe Google. Cercetătorii au descoperit că cei care veau mai multă experiența cu Google-ul, au avut o activitate sporită în mai multe părți ale creierului, în special în cortexul frontal. Aceasta este partea creierului tău, unde se află sediul conștiinței, pe care o folosești pentru a lua decizii. S-ar putea să crezi că acest lucru este benefic.

YVES-ALEXANDRE THALMANN
Minciuna si manipulare – Yves-Alexandre Thalmann

Veștile bune aici, sunt că navigarea pe internet, deoarece implică atât de multe funcții ale creierului, poate ajuta la menținerea memoriei sharp, oamenilor bătrâni.” scrie Carr.

Dar există un dezavantaj. Când întânlești un text cu hyperlink, creierul tău pune întrebarea: „A da click sau a nu da click”. Pentru că ești constant intrerupt, pentru a lua aceste decizii, rareori te „pierzi în text„, și în consecință, informația devine rar o cunoaștere profundă. Sau după cum ar spune Carr „Redirecționarea resurselor noastre mentale, de la citirea cuvintelor, la a alua decizii, poate fi imperceptibilă – creierul nostru este rapid – dar s-a dovedit că împiedică înțelegerea și reținerea informațiilor, mai ales atunci când aceste lucruri se repetă frecvent”.

Deloc surprinzător, utilizarea internetului ne recircuitează creierul. Ca parte a studiului UCLA, cei cu puțină experiență pe Google, au fost instruiți să folosească internetul timp de o oră pe zi. După cinci zile, creierul lor a fost rescanat și desigur, a existat o activitate sporită în cortexurile prefrontale. Chiar și putina utilizate a netului, schimbă căile neuronale ale creierului.

Atunci când citești o carte, înțelegi mai multe. Potrivit unui studiu din Journal of Digital Information, cei care citesc documente cu hipertext, nu rețin la fel de multe informații, ca cei care citesc texte fără link-uri. Într-adevăr, lectura cărților este substimulatoare. Acesta este un lucru bun, deoarece creierul tău poate transfera aceste informații din „memoria de lucru” în „memoria pe temren lung„. Cei ce studiază neuroștiința, au descoperit că memoria pe termen lung, nu este doar locul în care stochezi lucruri aleatoriu, ci „scheme” care te ajutp să îți organizezi gândurile și conceptele. Dar acum, există atât de multe informații pe care le poți transfera în memoria pe temen lung, dintr-o dată, și asta oamenii de știință o numesc „încărcătura cognitivă”.

Atunci când citești o carte, iei un degetar de informații din memoria de lucru și îți umpli cada în memoria de termen lung. Cu toate acestea când citești pe internet – „Ceea ce transferăm este un amestec de picături de la diferite robinete, nu un flux continuu și coerent dintr-o sursă.” scrie el.

Creierul nostru nu asimilează informațiile într-un mod bogat și semnificativ, creând mai puține conexiuni între celelalte amintiri ale noastre. Carr o spune direct „Devenim consumatori de date, fără minte.”

Internetul a schimbat într-adevăr modul în care citim și gândim. Dar chiar conteaza asta? Poți doar căuta pe Google, fapte și cifre. Dar bogăția inteligenței umane se bazează pe evocarea memoriei noastre pe temen lung. Creativitatea necesită angajarea facultăților noastre pe termen lung, pentru a crea noi asocieri neuronale.

Citind necontenit pe internet, și a urmări doar o anumită parte de informație, ne împrăștiem mințile, ne diminuăm concentrarea și aptitudinile. În acest fel ajungem să nu mai putem analiza corect și la rece, lucruri sau fapte, care se întâmplă în jurul nostru, devenind vulnerabili, ușor de manipulat și de speriat.

eneba.com

3 gânduri despre “De ce ne place atât de mult să ne certăm pe internet?


  1. Oamenii se certă pe internet deoarece sunt doua categorii de oameni în realitate COMUNIȘTII SI DEMOCRAȚI
    UNI SUNT RĂI ALTI BUNI
    UNI ÎNJURĂ PS: COMUNISTII
    ALTI NU SCOT UN CUVÂNT URIT NICIODATĂ PS: DEMOCRAȚII

    DECI E LIMPEDE DE CE ACUM!?

Lasă un răspuns