Câteva concepții greșite despre Voodoo - contemporary-establishment

Câteva concepții greșite despre Voodoo

Deoarece Hollywood-ul a caracterizat greșit reprezentările Voodoo de zeci de ani, majoritatea omenilor care nu sunt direct familiarizati cu această religie, au o mulțime de concepții greșite despre ceea ce este cu adevărat.

Acest lucru este cu siguranță adevărat din cauza lucrurilor văzute în filme și emisiuni de televiziune, dar când vorbești despre o religie răspândită, cu aproximativ 60 de milioane de adepți, concepțiile greșite contează.

Aceste concepții greșite despre Voodoo sunt predominante, deși nu sunt singurele.

Voodoo nu este o religie adevărată

Ortografia comună “Voodoo“, este ea însăși o modalitate americană de a manipula greșit religia, așa cum a început inițial, mai întâi în Africa de Vest, și mai târziu, în locuri din întreaga lume. Vodun a fost practicat inițial de grupurile etnice vorbitoare de Gbe din Africa de Vest și în timp , religia s-a mutat în Lumea Nouă. Variații asupra religiei au apărut în Brazilia (Candomblé Jejé), Cuba (Vodu cuban), Spania și Republica Dominicană (Vudú Dominican), Haiti (Vudú haitian) și Louisiana, unde rămâne ortografia „Voodoo”.

Resident Evil 2 Remake Steam Key GLOBAL – 10,19 EUR

În timp ce fiecare cultură are propria formă distinctă de Voodoo, toate sunt caracterizate ca fiind religii sincretice, care sunt cele care combină diferite aspecte ale două sisteme de credință. Vodou-ul Haitian este unul dintre cele mai practicate în lume astăzi, deoarece majoritatea haitienilor îl practică într-o formă sau alta. Doar 2,1 % din populația haitiana identifică Vodou-ul Haitian ca religia lor principală, dar datorită naturii sincretice a credinței, un numar mare de romano-catolici urmează de asemenea, unele aspecte ale religiei, alături de practicile lor tradiționale catolice. Mai mult de jumătate dintre toți haitienii se identifică ca romano-catolici.

Religia Voodoo este condamnată de Biserica Catolica

Această concepție greșită are sens dacă singurele aspecte ale credinței pe care oamenii le-au văzut, includ reprezentările întunecate arătate de Hollywood. În realitate, Voodoo, este strâns asociat cu catolicismul, iar aspecte semnificative ale celor două credințe s-au împletit de-a lungul anilor. Spiritismul este o mare parte a tuturor formelor Voodoo. În cazul Voodoo din Haiti și Louisiana, multe dintre aceste spirite, au omologi catolici, inclusiv reprezentări ale Sfintei Maria și Sfântului Petru. Drept urmare, Biserica Catolica nu a condamnat Voodoo; a acceptat-o cu brațele deschise.

Pentru că cele două credințe sunt atât de împletite, mulți practicanți Voodoo au fost botezați în Biserica Catolica.

Desigur, aceasta este o asociere nouă, deoarece, în trecut era cu adevărat opusul. Din fericire, nu mai este cazul, iar cele două religii au o istorie lungă de a lucra una alături de cealaltă. Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit pe larg despre practica Voodoo și chiar a vorbit despre practicile religiei, despre care el a susținut că au o “bunătate fundamentală”. La începutul anilor ’90, a participat la o ceremonie Voodoo, care a consolidat și mai mult relația dintre cele două credințe.

Papușile Voodoo sunt folosite ca instrument de tortură

Cu toții am vazut filmele, în care un personaj ia o papușă Voodoo și o înjunghie cu un ac pentru a provoca dureri chinuitoare oricui îl reprezintă papușa. Este o poveste grozavă, dar este o denaturare grosolan pentru ceea ce este folosit de fapt o papușa Voodoo. În realitate, ele sunt folosite în scopuri binevoitoare în aproape toate cazurile de utilizare. Asta înseamnă, că oricât de tare ai înfinge un ac într-o papușă care reprezintă fostul tău gagiu sau gagică, nu se vor tăvăli de durere.

Motivul pentru care bagi un ac în acea papușă nu este să provoci durere nimanui; este să atașezi o fotografie a persoanei pe care o reprezintă păpușa. Alte articole sunt adesea atașate păpușilor, inclusiv petale de flori, bani sau orice ar putea fi suficient ca un apel la spirite, să recunoască păpușa și să se deschidă către ea. În loc de durere, păpușile sunt folosite pentru a aduce noroc sau orice lucru binevoitor, care ar putea ajuta persoana pe care o reprezintă.

Adepții practicp magia neagră

Înca o dată, Hollywood-ul este devină pentru această concepție greșită, deoarece adesea descrie oameni care practică magia neagră prin sacrificiu sau prin alte mijloace. În realitate nu există nici o linie care să împartă practicile spirituale ale vreunei religii Voodoo, deci nu există nici o distincție între alb sau negru; în cele din urmă, este doar magie. Desigur, aceasta nu este o magie de tip Penn & Teller; este mai mult o comuniune cu spiritele, decât blesteme aruncate asupra cuiva, sau să scoți un iepure din cur. Deși nu există un tip de magie albă sau neagră, există o forma de posesie spirituală numită “red magic“.

Când un practicant evocă un spirit rău în locul unuia binevoitor sau este mituit de un astfel de spirit, pentru a face rău, se numește magie roșie (red magic). Culoare vine de la spiritul însuși, așa că atunci când o persoană lasă unul dintre aceste spirite rele, să pună stăpânire pe corpurile lor, se spune că ochii lor devin roșii, ceea ce indică faptul că un spirit rău este prezent. În afara de clasificarea “roșie“, spiritualitatea Voodoo nu este nici răuvoitoare sau benignă, așa că termenii de magie albă sau neagră, pur și simplu nu se aplică.

Practicanții sacrifică animale pentru a face incantații întunecate

Atunci când te uți la un film care prezintă un ritual Voodoo de sacrificiu de animale, probabil că este doar parțial legat de practica IRL. Sacrificiul de animale este o mare parte a religiei, dar nu este făcut ca un mijloc de a prelua o forță vitală a animalului și a iniția vreo vrajă; se face pentru a combina forța vitală cu ceva numit Lwa (sau Loa). Lwa este un aspect ale Louisiana Voodoo și Haitian Vodou, și care sunt spiritele primare ale credinței. Aceștia sunt uneori numiti “Mystères” și “ The Invisibles”, care acționează ca intermediari între umanitate și Creatorul Suprem.

Sacrificarea unui animal pentru Lwa combină forța de viață a animalului cu forța de viață a Lwa, care este facută pentru a întineri spiritul. Întreținerea este necesară, deoarece Lwa sunt epuizați din cauza faptului că au grijă de operațiunile zilnice, de a conduce universul pentru Creatorul Suprem. Primirea forței vitale a unui animal de sacrificiu, ajută la revigorarea acestora, astfel încât să poată continua să facă ceea ce trebuie să facă. Lwa sunt adesea încântați să primească acest cadou și ca rezultat, aproape toate ritualurile Voodoo conțin o formă de sacrificiu a unor animale.

Practicanții Voodoo pot învia morții

Este puțin probabil ca cineva să creadă că un preot sau o preoteasă Voodoo ar putea să invie morții, dar este o concepție greșită, larg răspândită despre modul în care Voodoo tratează moartea și care a dat naștere conceptului de zombi. Termenul a fost menționat pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea în cartea lui Robert Southey,„Istoria Braziliei”, unde a menționat “zombi” ca un aspect al lui Voudon Lwa.

Asta rămâne adevărat, dar denaturarea istoriei, cuplată cu exploatarea concepțiilor culturale greșite din filme și televiziune, au pervertit “zombi” originali în monștri mâncători de creieri, văzuți în cultura populară din întreaga lume.

În timp ce conceptul de zombie își are originea în Candomblé Jejé, nu are nimic de-a face cu monștrii care mănâncă oameni. În schimb sunt victime zombi din tradiția Voodoo, care au fost readuși la viață de preoții numiți Bokos. Acest lucru a fost făcut pentru a crea o forță de muncă, sclavă, folosită pe plantațiile de trestie de zahăr ale insulei.

Desigur, nu există dovezi că acest lucru se poate întâmpla în realitate, dar conceptul rămâne adevărat în Voodoo-ul modern, care îl identifică ca ceea ce se întâmplă, când forța umană, părăsește corpul. Când se întâmplă acest lucru, corpul rămâne o coajă lipsită de conștiința de sine, de suflet său de inteligență.