Este Libertarea de Exprimare Amenințată de Cenzura BIg Tech?

Este Libertarea de Exprimare Amenințată de Cenzura BIg Tech?

Acum ceva timp, veteranul în domeniul libertăților civile David Davis a fost cenzurat pentru prima dată în cariera sa politică de peste 35 de ani. Discursul său cu privire la pașapoartele de vaccinare, a fost sters de pe canalul său de YouTube și de pe canaul Big Brother Watch pentru “contradicting expert consensus”.

Libertatea de exprimare nu a fost niciodată limitată la consensul autorităților – cu excepția unor țări precum Coreea de Nord sau China, unde libertatea de exprimare înseamnă doar libertatea de a sprijini voința guvernului tău. Într-o democrație autentică, libertatea de exprimare înseamnă tohmai libertatea de a contesta autoritățile. Dar această conceptualizare a libertății de exprimare, începe să moară lent în nebunia lumii autoritare online.

Poate China ar fi mândră de un asemenea lucru? Big Tech a decis sa suprime discuțiile despre ideea că virusul Covid-19, ar fi putut avea originiea în laboratoarele din Wuhan.

Fostul sef MI6, Sir Richard Dearlove, a declarat unui ziar în luna iunie 2020, ca scăparea virusului din laborator este foarte plauzibilă – totuși, oamenii de știință, experții și cetațenii care exprimau același lucru pe rețelele de socializare, au fost cenzurați și interziși sub pretextul „dezimformării.” Un an mai tarziu, teoria scurgerii din laborator este acum recunoscută public, fiind luată foarte în serios de serviciile secrete.

De altfel, cenzura practicată de către YouTube a lui David Davis vine la ceva timp după ce rețelele de socializare au reprimat menționarea conținurului indoielnic, din laptopul lui Hunter Biden, dezvăluind că acesta a vândut acces și influență, în timp ce tatăl său era vicepreședinte al SUA. Argumentul rețelelor de socializare pentru ascunderea poveștii, a fost că povestea nu avea argumente substanțiale și ar fi putut afecta alegerile SUA și prin urmare, cursul istoriei.

Citește și – De ce unii oameni nu înțeleg ceea ce transmite Jordan B. Peterson?

Nu este prima dată când Silicon Valley, se paichează, politizează și aruncă plase peste discuțiile publice. La începutul pandemiei, Facebook a interzis afirmațiile că măștile ar fi o protecție eficientă împotriva transmiterii Covid, afirmând că sunt „dezindormări dăunatoare.” Câteva luni mai târziu, au început să îi interzică pe cei care susțineau că maștile nu sunt în mod semnificativ eficiente.

O mână de corporații controlează acum regulile prin care miliarde de oameni din întreaga lume își pot exprima opiniile. Ei au cenzurat politicieni britanici, foarte probabil au intervenit în cadrul alegerilor din SUA și au ascuns informații despre sănătatea publică, toate puse mereu pe fluctuantul altar al „dezinformării.” Ba chiar au acționat conentrat pentru a interzice un președinte în exercițiu, în mediul online.

Cu toate astea, panica morală care prezidează, pare să se concentreze mai mult pe ce ar trebui să facă stăpânii Big Tech pentru a controla opinia publică – nu pe ceea ce trebuie să facă, pentru a proteja cultura libertății de exprimare, care este pe moarte în ultimul timp.

Asta pentru că, în era actuală a siguranței, libertatea de exprimare a fost transformată într-un pericol pentru democrație, iar sefii companiilor, ca niște zei respunsabili, au decis să ne protejeze de cuvintele semenilor noștri – chiar și de politicienii noștri. Libertatea de exprimare, care este fundamentul unei democrații, pare să se prabușeasca ușor, usor sub privirile noastre.

Guvernele par să fie dornice să extindă rolul polițienesc al libertății de exprimare, impunând obligații privind siguranța online, în special monitorizarea și reprimarea discursurilor care ar putea fi considerate „dăunatoare.” Acest lucru, este o carte a cenzorilor, care abandonează legile statului de drept, în favoarea controlului libertății de exprimare.

Doar prin amenințarea reputației YouTube și prin jena companiei din cauza acesui ultim incident, videoclipul de mai jos a fost reinstalat pe canalul de YouTube, Big Brother Watch.

Dar cei care nu au puterea necesară pentru a face față acestor tipuri de cenzură sunt înlăturați în tăcere, fără nici o problemă. Acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă asupra libertății de exprimare. Aceasta este supusă sub o amenințare gravă și este datoria totutor să o protejăm, până nu va fi prea tarziu.

eneba.com