Pearl Jam - Ten - contemporary-establishment

Pearl Jam – Ten

Suntem în anul 1990, iar scena muzicală din Seattle este în plină expansiune, punctul culminant al trupelor după aproape un deceniu, care lucrează la creșterea unei comunități. Își lansează propriile albume și începeau să se bucure de un fel de succes: Soundgarden tohmai lansaseră albumul Ultramega OK, primind nominalizarea la un premiu Grammy și Nirvana cu albumul lor de debut, Bleach, începeau să facă valuri. Între timp, în vara acelui an, trei tineri – chitaristii Stone Gossard, Mike McCready și basistul Jeff Ament – s-au adunat în podul părinților lui Gossard și compuneau melodii noi, melodii care erau baza albumului Ten de la Pearl Jam.

McCready cântaseră anterior într-o trupa intitulată Shadow, în timp ce Gossard și Ament cântaseră în trupa Green River, care se desparțiseră în 1987 și apoi în Mother Love Bone, al cărui vocalist Andy Wood avea doar 11 ani când intrase în trupă și își propusese să devină star rock. Prezența lui pe scenă era una extravagantă și energică.

Tragedia a lovit când, în ciuda unei intervenții a colegilor săi de trupă, (la sfârșitul anului 1989), Wood a murit din cauza unei supradoze de heroină pe 19 martie 1990. Nu știam ce voi face cu viața mea” a spus Ament în 1991. „Simțeam că petrecusem mult timp ajungând până la acel punct și…s-a tras preșul de sub noi.”

Presonus AudioBox iOne
Presonus AudioBox iOne

Gossard și-a petrecut vara după moartea lui Wood, scriind muzică singur, în timp ce Ament cânta prin oraș cu mai multe trupe. Într-o noapte de iunie, l-au vazut pe McCready cântând într-o trupă psihedelică locală numită Love Chile, iar la scurt timp după aceea Gossard l-a sunat pe chitarist invitându-l la un jam session.

Nu după mult timp, cei trei au început să cânte împreună, și-au dat seama că piesele pe care le compuseseră erau foarte tari. Rezervând sesiuni de studio cu Matt Cameron de la Soundgarden și Chris Friel de la Green River la tobe, au inregistrat. „Nu era nici o presiune, pentru ca nu erau chiar pise intregi.” a declarat Ament.”erau doar idei de cântece, jam-sesssions și chestii de genul. A fost absolut mișto, pentru că în acel moment, a fost doar un fel de a prelua energia și de a merge mai departe cu ea.”

Gossard a pus cinci dintre acele piese instrumentale – Dollar short, Agytian Crave, Footsteps, „E” și „E” Ballad a lui Richard – pe o bandă, numind-o Stone Gossard Demos ’91. Apoi trupa a trimis caseta în cautarea unui vocalist și unui baterist. Când au primit caseta înapoi de la un vocalist, tânăr surfer din San Diego, aveau melodia cu care avea să-și înceapă cariera; o versiune a piesei Dollar Short care era reintitulată Alive.

Citește și – Scurgeri de date arată îmbunătățirile aduse noii camere GoPro Hero 10

Ei au oferit demo-ul și fostului baterist Red Hot Chili Peppers, Jack Irons, pentru a vedea daca ar fi interesat să se alăture trupei și pentru a distribui demo-ul oricui credea că s-ar fi potrivit cu poziția de vocalist. Irons a trimis invitația, unui prieten din Sand Diego pe nume Eddie Vedder. Vedder era vocalist într-o trupa numită Bad Radio și lucra la o benzinarie în timpul zilei.

În dimineața după ce a ascultat prima oară demo-ul, Vedder a făcut surfing, cu acea muzicî încă în cap. El și-a amintit în 1991: „Când nu dormi mai multe nopți la rând, devii atât de sensibil, încât simți că fiecare nerv este expus direct…am mers să fac surfing în acea stare, nedormit, și am început să fac câteva chestii pe care le aveam de rezolvat. Eram foarte concentrat pe acest lucru dar în acelasi timp aveam acea muzică în cap. Practic scriam versuri în timp ce făceam surfing.” Când a ajuns acasă a scris versuri pentru trei dintre piesele lui Gossard: Footsteps, Agytian Crave și Dollar Short.”

Gossard și Ament au fost suficient de impresionați de versurile și vocea lui Vedder pentru a-l chema la Seattle pentru o audiție, Vedder având între timp, versurile scrise pentru E Ballad, reintitulând-o Black. Trupa acum îl avea și pe Dave Krusen la tobe, și împreună cu Vedder au repetat timp de o săptămână în octombrie 1990, scriind unsprezece cântece în tot acest proces.

Cu Vedder și Klusen la bord, trupa și-a luat numele Mookie Blaylock, făcând referire la jucătorul de baschet All-Star, activ atunci, debutând cu noile lor piese într-un concert pe 22 octombrie în clubul Off Ramp din Seattle. A doua zi, au zburat la London Bridge Studios pentru a înregistra cele mai bune piese. Până în decembrie, Vedder se mutaseră definitiv la Seattle, iar trupa semnaseră cu Epic Records.

Mookie Blaylock s-a întors în studiourile London Bridge în ianuarie pentru a înregistra un demo mai profesional cu cele mai bune piese, revenind acolo pentru sesiunile de album din 27 martie 1991 cu producatorul Rick Parashar. Pâna atunci, trupa scrisese deja cea mai mare parte a materialului pentru album, iar sesiunile au mers rapid, terminându-se la mai puțin de o lună, pe 26 aprilie.

Nike SB BLZR Court Mid Skate Shoe
Nike SB BLZR Court Mid – RON 349.99


Până acum, trupa își schimbaseră numele în Pearl Jam. (Trupa a susținut la acea vreme că numele provenea de la dulceața halucinogenă pe care o facea străbunica lui Vedder, deși povesea era cel mai probabil o nascocire.) Dar ca omagiu pentru numele lor original, ei au numit albumul după numele de pe tricolul lui Mookie Blaylock: Ten.

Versurile lui Vedder pentru Ten, tratează subiecte precum depresia, sinuciderea, singuratatea și crima. Albumul abordează, de asemenea preocupări sociale, cum ar fi lipsa unei locuințe (Even Flow) și utilizarea defectuasă a spitalelor de psihiatrie (Why Go). În interviurile ulterioare, trupa a dezvăluit că adevărul pe care s-a bazat piesa Alive, provine din viața lui Vedder: el a fost crescut, crezând ca un bărbat era tatăl său, doar că la 17 ani mama sa, ia spus că tatal lui natural era mort de mult timp.

Odată ce sesiunile au fost încheiate, Kruse a părăsit trupa, intrând într-o clinică de reabilitare din cauza unor probleme personale pe care le avea în acel moment. Krusen a declarat mai târziu: „A fost o experiență grozavă. Am simțit încă de la începutul trupei că era ceva special,” dar a adăugat: „Trebuia să ma lase să plec. Nu mă puteam opri din băut.”

Pentru mix, în iunie trupa s-a alăturat inginerului britanic de sunet, Tim Palmer, care a decis să mixeze albumul la Ridge Farm Studios în Dorking, Surrey, UK, o fermă transformată, care potrivit lui Palmer era: „era cât de departe se putea de un studio din L.A. sau New York.”

Lansat pe 27 august 1991, Ten s-a vândut inițial lent după lansare, până când aproape un an mai târziu, albumul a intrat în cele din urmă în Top 10 Billboard 200 în mai 1992, ajungând pe locul 8, iar în cele din urmă pe locul 2.

Online multiplayer | Online gaming with PS Plus | PlayStation
G2A Bestsellers

Albumul a produs trei single-uri de succes: „Alive”, „Even Flow” și „Jeremy”, cel din urmă având și un videoclip inspirat din povestea adevărată a unui băiat de 15 ani pe nume Jeremy Wade Delle, din Richardson, Texas, care s-a sinucis în fața colegior săi, în tipul orei de engleză la Richardson High School pe 8 ianuarie 1991.

Succesul britanic al trupei a venit în 1992 odată cu lansarea „Alive”, care a atins apogeul pe locul 16 în februarie, propulsând albumul în topuri. Ten a rămas în toputirle din Marea Britanie timp de 65 de saptamani, ajungând pe locul 65. Debutul lui Ten a fost urmat de pozițiile pe locul 27 pentru „Even Flow” și 15 pentru „Jeremy”.

Trupa Pearl Jam a devenit element cheie al exploziei grunge din Seattle, alături de Alice in Chains, Nirvana și Soundgarden.

Kurt Cobain a atacat cu furie Pearl Jam, susținând că trupa s-a vândut, insistând că un album cu atât de multe chitări proeminente, nu ar putea fi cu adevărat „alterbnativ„. Indiferent dacă este sau nu alternativ, până în februarie 1993, vânzările albumului Ten în America le-au egalat pe cele ale Nevermind, un rezultat deciziv pentru o trupă creată din atâtea tulburări personale ale membrilor.

Support

Support Us Here

€2.00

Pentru colaborări in domeniile fotografie, social-media și graphic-design vizitează Alternative Digital Media, și hai să stabilim primii pași.