Red Hot Chili Peppers – BloodSugarSexMagik

Red Hot Chili Peppers – BloodSugarSexMagik

Albumul BloodSugarSexMagik de la Red Hot Chili Peppers a fost lansat în aceeași zi în care Nirvana a lansat Nevermind și este recunoscut ca o componentă influentă și fundamentală a exploziei rock alternative de la începutul anilor ’90. Ajungând pe locul 3 în Billboard 200, albumul s-a vândut acum în peste 15 milioane de exemplare în intreaga lume și a fost introducerea celor de la Chili Peppers în mainstream. Făcând o trecere de la funk-rockismele „deranjante ” anilor ’80 la o forma mai comercială pe care o știm astăzi, BloodSugarSexMagik este piatra de căpătâi a celor de la Chili Peppers.

Crezând ca le-ar putea spori creativitatea, producătorul Rick Rubin le-a sugerat artiștilor să înregistreze la conacul său cu 10 dormitoare din Laurel Canyon din Los Angeles, unde a trăit vestitul magician Harry Houdini (și pe unde între anii 1960 și 70 au sălășluit artiști precum Mick Jagger, David Bowie, Jimi Hendrix și Beatles). A fost angajată o echipă pentru a construi un studio de înregistrări și pentru a aduce echipamentele necesare producției în casă, trupa hotărând să rămâna în conac pe întreaga durată a înregistrărilor, deși bateristul Chad Smith, era convins că locația era bântuită, acesta refuzând să rămână peste noapte.

Nike SB Shane Premium Skate Shoes
Nike SB Shane Premium – RON 429.99

Chitaristul John Frusciante oferă albumului senzația unui proiect decadent art-rock. O parte din melodii sunt impunător de simpliste, dar studiate, neumrbrind combinația de funk și punk rock, adaptate pentru a se potrivi unei trupe hotărâte să mearga în mai multe direcții. Abordarea lui Rick Rubin, așa cum este obiceiul lui, a fost să se așeze relaxat pe un scaun și să lase talentul să curgă.

Din punct de vedere liric, Kiedis a fost la fel de preocupat de sex, ca întotdeauna, fie că îl invocă ca muză, fie ca îl imploră sau se laudă în detaliu cu priceperea lui. Totul s-ar fi putu termina într-o triada de posturi inutile și egoism, dar în cele din urmă funcționeaza atât de bine. Tot acest mix duce lupta la extrem, iar rezultatul fiind benefic muzicii. Chad Smith și basistul Flea oferă flexibilitate ritmică discretă, ținând melodiile sudate, chiar dacă uneori par că se desprind în bucăți distincte.

Toate acestea ar fi fost irelevante dacă nu ar fi fost melodiile în sine. Pe înregistrările anterioare Red Hot Chili Peppers, ar fi putut fi vinovați din cauza faptului că au scris doar câteva melodii bune pe albume și apoi au lăsat stilul să le poarte, dar de data aceasta au adus multe tipuri de senzații, inclusiv piesa Under The Bridge, pe care Anthony Kiedis a simțit-o că nu s-ar potrivi stilului trupei, până când Rick Rubin i-a spus că trebuie să meargă mai departe cu ea.

Citește și – 10 lucruri despre chitară pe care cel mai probabil nu le ştiai şi istoria din spatele acetui instrument

Give It Away’ le-a dat primul hit de pe album dupa ce KROQ din Los Angeles a început să difuzeze single-ul de mai multe ori pe zi. Nesigur cu privire la o piesă ulterioara, Warner Bros. a trimis reprezentanți la un concert Chili Peppers pentru a-și da seama care va fi următorul single. Când Frusciante a început să cânte „Under The Bridge”, Kiedis a ratat începutut iar publicul a început să cânte versurile piesei. Kiedis a fost inițial „căcat pe el, că a dat chix în fața celor de la Warner” „Mi-am cerut scuze pentru că am greșit. Rahat. Sper că glumești. Când copii încep să cânte o melodie, acea piesă este următorul single.” au răspuns cei de la Warner.

Piesa a devenit un succes critic și comercial, ajungând pe locul 2 în Billboart Hot 100. Videoclipul ce o însoțește, a intrat într-o rotație puternică pe TV și a câștigat premiul Viewers’ Choice Award și Breakthrough Video la MTV Video Music Awards din 1992. Știi că ai succes atunci când o show TV important numește un episod după albumul tău – așa cum a făcut ER.

BloodSugarSexMagik este extravagant și convingător. A reinventat stilul funk rock pentru o nouă generație, care nu a putut să îl cunosacă pe Rick James sau James Brown. Într-un fel, spune totul: pasiune crudă, melodii îndrăgite și un strop de sclipire nedefinită. A în plus este destul de funny.

Support

Support Us Here

€2.00

Pentru colaborări in domeniile fotografie, social-media și graphic-design vizitează Alternative Digital Media, și hai să stabilim primii pași.