Snot: tragica poveste a unei trupe care ar fi putut dveni imensă

Snot: tragica poveste a unei trupe care ar fi putut deveni imensă

Trupa Snot a fost destinată să fie una din marile trupei de la sfârșitul anilor ’90 până când un accident de mașină a pus capăt vieții vocalistului Lynn Strait.

La acea vreme, nu ar fi incorect să spunem că Get Some, albumul de debut a celor de la Snot, lansat in 1997, semnalase sosirea următoarei mari trupe a nu-metalului. Înfășurată de flerul incomparabil a frontmanului Lynn Strait, mixul captivant de stiluri, funk, nu metal, raggae și hard core a inspirat o vitalitate nouă, după o stagnare generică a altui capitol unei epoci rock. O carieră vastă și de bun augur s-a deschis larg în fața trupei și 20 de ani mai tarziu, Get Somese se prezintă atât ca un album de debut dar ca și un cântec de lebădă, ascensiunea lor meteorica fiindu-le întreruptă de moartea lui Lynn din 1998, după un oribil accident de mașină, pe o autostradă în California de Sud.

Bob Dylan. Suflare in vant. 100 de poeme traduse de Mircea Cartarescu
Bob Dylan. Suflare in vant. 100 de poeme traduse de Mircea Cartarescu

În zeilele noastre considerăm de la sine înțeles că un nou album poate ajunge instantaneu la milioane de oameni datorită Spotify, YouTube și rețelelor sociale, dar la mijlocul anilor 90, internetul era o perspectivă exotică și îndepărtată pentru mulți ascultători de muzică. Cuvantul spus era un proces cu ardere lentă declanșat de expunerea radio, turnee continue și schimburile de casete audio dintre fani.

Ceea ce face ca ascensiunea trupei Snot să fie atât de remarcabilă este că în doar trei ani, trupa s-a format, a fost înscrisă la un label major, lansează un album de debut și va ateriza într-unul dintre cele mai mari turnee din anii ’90. Asta a fost aproape un succes peste noapte pentru acei ani. Și ăn centu, era vocalistul Lynn, un vârtej de energie pură, emanând talent, carisma și duritate.

TRENDING – Cei de la System Of A Down s-au certat ca chiorii în timpul înregistrărilor albumului Toxicity

„Nu mi-am dat seama decât până mai târziu cât de talentat era Lynn.” își amintește producătorul Ross Robinson, care a produs albume mari pentru trupe precum Korn, Slipknot și Limp Bizkit. „Credeam că toți erau buni. Acum privesc lucrurile altfel. Corey Taylor la primul album Slipknot, a făcut câte ceva care mi-a amintit de Lynn. El era atat de unic, și-a făcut propriul stil ieșind astfel în evidență.”

Dar Lynn nu era lipsit de demoni. Până la vârsta de 27 de ani, fusese deja dependent de substanțe și facuse ceva ani de închisoare pentru diverse infracțiuni, de la încălcarea regimului armelor, până la atacarea unui ofițer de poliție și jaf. Și totuși, ca și în viața tumultoasă a frontman-ului AC/DC, Bon Scott, el a reușit să se reabiliteze. Întotdeauna el și-a făcut timp pentru prieteni și a avut mereu grijă de câinele său preaiubit Dobbs, a cîrei fotografii și apare pe coperta albumului Get Some.

„La un anumit nivel era un infractor” își amintește chitarstul Snot, Sonny Mayo. „La un alt nivel, te-ar fi iubit mai mult decât ai fi fost iubit vreodată. A fost tot timpul un om al extremelor.” Lynn și chitaristul Mikey Doling au format Snot în 1995, în Santa Barbara, pe malul oceanului, în California, cunoscută pentru plajele însorite și vibrații răcoroase. Prin prieteni comuni a fost convocat și basistul John Fahnestock iar cei 4 au împărțit iubirea față de plăcerea libertină a rock’n roll-ului. Atunci când a sosit și bateristul Jamie Miller în 1996, formația a fost completă.

Kit gaming A+ M1 tastatura metalica + mouse 3200 DPI
Kit gaming A+ M1 tastatura metalica + mouse 3200 DPI

„Practic am început pe scena rock din Santa Barbara” declară Sonny. „Am început să facem concerte pe State Street și au apărut pe lângă noi, rolleri, surferi, metaliști și tot felul de simboluri ale anilor 90 susținându-ne al dracului de mult. Așa a început totul.”

Cu eventuri furtunoase, care dădeau acoperișuri jos, Snot pregătea concerte în cluburi pe Sunset Strip in L.A., pionierând o nouă scenă cu noi trupe precum Coal Chamber, Incubus și System Of A Down. Datorită acestor concerte, Snot a obținut un contract mare cu Geffen în 1996. Pentru cei cinci muzicieni, compoziția pieselor punea accent pe putere maxima și mosh pits.

Criticii nu au fost inițial siguri cum să evalueze Get Some. Au fost atât de multe stiluri puse la un loc, încât a fost imposibil să etichetezi trupa cu un singur gen. Parea a fi Pantera și Sublime care fumează iarbă în garaj după care intrau în So-Cal din anii 80. Liric, Lynn și-a scos din cotloanele întunecate ale psihicului, experiențele din închisoarem, infracțiunile și dependențele de droguri. El a scris piese inclusiv Stoopid, din închisoare. Între timp concertele lor continuau să crească, pe masură ce și fanii se înmulțeau rapid.

Traiectoria ascendentă a celor de la Snot a continuat cu câștigarea unui slot în turneul Ozzfest din 1998. În acea lună iulie, la un concert din Mansfield, Massachusetts, Lynn a apărut gol pe scenă în timpul concertului Limp Bizkit, pentru care Fred Drust a fost și arestat pentru expunere indecentă. Până în toamna acelui an, Snot adunase 10 piese pentru un material nou, ce ducea spre ieșirea din anul urmator. De asemenea, Geffen a trimis trupa în studio împreună cu Ross Robinson, pentru a înregistra piesa The Box, cu voci noi și pentru crearea unui sound mai „radio-friendly”.

„Atunci când Ross a intrat în studio el a spus: Putem face asta dacă vrei sau am putea înregistra o altă piesă.” își amintește Sonny. „Am spus: hai să facem o piesă nouă. Așa că am scris această piesă intitulată Absent, care s-a dovedit a fi ultima piesă înregistrată vreodată cu cei cinci membri originali.”

În după amiaza zilei de 11 decembrie 1998, cu Dobs pe bancheta din spate, Lynn conducea pe o bandă a autostrăzii 101 de pe coastă și voia să vireze stânga,când a fost lovit de un alt conducator auto. Atât Lynn cât și Dobbs au murit instantaneu.

„Stai jos.” Cu aceste cuvinte, Mikey l-a pregătit pe Sonny pentru știre. Își amintește Sonny. „Mikey a spus: A plecat frate și mi-am dat exact despre ce era vorba. Există o parte pe autostrada 101 unde trebuia să traversezi traficul. L-au închis. Nimeni nu va mai muri din nou acolo.”

TRENDING – Clown de la SLIPKNOT despre următorul album: „Corey Taylor este la un nivel pe care nu l-am mai vazut niciodată!”

Orice notiune pe care Snot ar fi putut să o ducă mai departe a fost spulberata de Mikey: „Nu putem continua fără Lynn. E o tâmpenie când trupele fac asta.” Ca un omagiu adus frontmanului, trupa a lansat piesele neterminate ale Snot în 2000 ca Strait Up, colaborând cu grei ai muzicii nu-metal, precum Corey Taylor, Fred Durst, Max Cavalera, Serj Tankian și Dez Fafara. Ulterior au lansat Alive, un concert live din 1998 de la The Palace din Hollywood, în 2002, cu trupe preferate de ei. În ciuda rezistenței inițiale a lui Mikeyk, trupa a mai cântat live cu vocalistii Tommy Vext și mai târziu Carl Bensley, dar nu există vreun indiciu că vor mai incerca vreodată să reia ce au început în 1998, înregistrând ceva.

Dacă Lynn ar fi oprit pe autostradă cu două secunde mai devreme, Snot ar fi devenit următorii Korn sau mai probabil următorii Faith No More.

Bratara fitness Huawei Band 4 Pro, Graphite Black
Bratara fitness Huawei Band 4 Pro, Graphite Black

„Nu știu.” spune Sonny. „Dacă m-ai fi întrebat acum 10 ani, se putea să am un raspuns. Acum doar privesc înapoi și mă minunez.”

Pentru Ross Robinson, moștenirea Snot se întinde dincolo de muzica lor și de moartea prematură a lui Lynn. „Au fost cei mai tari băieți. Nu-mi puteam imagina o gașcă de oameni mai de treabă. Dacă lași ceva în urmă, asta este mai presus de orice succes. Ca trupă, poți cânta nașpa sau poți avea succes, dar cine ești? Ce reprezinți? Snot au fost cu adevărat grozavi.”

Dacă vrei să susții proiectul Contemporary-Establishment lasă-ne de o cafea AICI sau comandă Carți si Căști Audio din Magazinul Online de AICI.

Du-ți afacerea la nivelul următor cu Alternative Digital Media – Cele mai bune prețuri!

Lasă un răspuns