Cine a fost cu adevărat Freddie Mercury?

Cine a fost cu adevărat Freddie Mercury?

Pe masură ce a fost lansat noul box-set cu lucrările solo ale lui Mercury, ne-am gândit să vorbim despre identitatea misterioasă a legendei Queen – și relația sa complexă cu oamenii și cu sexualitatea sa.

În 1984 la doi ani dupa ce organizația Gay Men’s Health Crisis s-a format la New York, pentru a combate SIDA, Freddie Mercury lansase primul său hit solo, Love Kills. Versurile meloediei nu fac aluzie la boala ce a luat viața vocalistului, șapte ani mai târziu, dar este posibil ca titlul să fi avut referire la asta. „Totul era subtil cu Freddie Mercury,” declara Martin Aston, autorul cărții Down The Walls Of Heartache: How Music Came Out.

Love Kills apare pe Never Boring un nou box-set care adună o mare parte din piese pe care Mercury l-a inregistrat departe de trupa sa, Queen, inclusiv albumul său solo, Mr. Bad Guy din 1985 și Barcelona din 1988, o ambițioasă colaborare cu cântăreața de operă Montserrat Caballé. Lansarea oferă o oportunitate de a explora identitatea și statutul complex a lui Mercury, ca icon queer.

Am avut parte de farse la scoala. Nu am de gand sa ellaborez – Freddie Mercury

Este imposibil să știm cu și-ar fi putut defini Mercury sexualitatea, pentru că cel puțin în public, nu a abordat-o niciodată. Pe tot percursul vieții sale, ziarul britanic The Sun la etichetat pe cântăreț drept „vedetă rock bisexuală, iar în ultimii ani l-a numit frecvent gay. Dar când revista de muzica NME l-a întrebat pe Mercury în 1974 despre aceste afirmații, Mercury a raspuns „Ești o vacă vicleană. Să spunema așa: au fost momente când eram tânăr și frumos. Am avut parte de ceva farse la școală. Nu am de gând să aprofundez.” Cu altă ocazie el a răspuns la o întrebare similară spunând haios: „Sunt la fel de gay ca o narcisă, draga mea.”

Clubul crimelor de joi
Clubul crimelor de joi

Deși Mercury trăia cu Jim Hutton, partenerul său de șase ani, la momentul morții sale, el a lăsat moștenirea către Mary Austin, o femeie cu care și-a petrecut viața în anii ’70 și a ramas aproape de ea. Austin încă locuiește la Garden Lodge, un conac georgian din Kensington, unde Mercury și-a petrecut ultimii ani de viață. Rareori dă interviuri, dar a declarat pentru Daily Mail în 2013 ca Mercury a spus înainte de a muri:„Dacă lucrurile ar fi fost diferite, oricum ai fi fost soția mea și oricum toate astea ar fi fost ale tale.

O nouă identitate

Sexualitatea lui Mercury nu este singurul aspect al identității sale complicate. În 1946, s-a născut Farrokh Bulsara din părinți indieni Parsi de pe insula Zanzibar, pe atunci protectorat britanic și acum face parte din Tanzania. A fost în internate în stil britanic în India, unde a început să folosească numele Freddie.

Numele de familie Mercury a sosit mai târziu, după ce familia s-a a emigrat în Marea Britanie în anul 1964 și a început să urmeze o carieră muzicală în vestul Londrei: „Cred că schimbarea numelui său a făcut parte din asumarea acestei noi fețe.” a declarat colegul său din trupă Queen, Brian May într-un documentar din 2000. „Cred că l-a ajutat această personalitate pe care și-a dorit-o. Persoana Bulsara, era încă acolo, dar pentru public avea să fie un personaj diferit, un zeu.”

TRENDING – O scurta istorie a muzicii Rock
A trebuit practic să își creeze o personalitate a unui alb pentru a reuși – Leo Kalyan

Acest personaj l-a ajutat, de asemenea, să evite unele dintre prejudecățile rasiale ale epocii. „Nu exista loc pentru oamenii măslinii, în industria muzicală, iar Freddie era conștient de acest lucru.” spune Leo Kalyan, un cântăreț britanic, pakistanez care îl numește pe Mercury drept „cel mai tare vocalist din toate timpurile.” Kalyan spune că Mercury a fost „suficient de inteligent pentru a ști că în principiu, trebuie să pozeze drept a fi alb pentru a reuși” și declara că rădăcinile sale din Asia de Sud nu sunt încă pe deplin înțelese nici astăzi „pentru că sud-asiaticii sunt încă ignorați deliberat în industria muzicală occidentală.”

Sexualitatea lui Mercury nu este acum ignorată în același mod, dar încă nu există un mod anume de a-l descrie: „Cred că dacă Frieddie ar trăi acum , probabil am spune ca e queer. mai degrabă decât „gay” sau „bisexual”, declara Ryan Butcher editor a site-ului LGBT PinkNews. „Nu era vorba doar despre sexualitatea lui; a fost vorba despre întreaga sa identitate și despre personajul extraprdinar pe care l-a proiectat pe scenă, care este unul din principalele atuuri pe care le-a avut trupa Queen.”

Nike
Pantofi sport de piele cu logo Court Royale 2

Dar pentru că Mercury nu s-a afișat nciodată drep a fi LGBT sau nu s-a aliniat public cu această mișcare, s-ar putea argumenta că statutul său de „icon queer” este discutabil. Colegul său de trupă, Brian May a declarat în 2008: „Știu că toată viața lui Fred nu a crezut în importanța faptului de a se declara gay sau nu. Cu toate acestea, Aston subliniază că Mercury a devenit faimos în anii ’70, o perioadă în care artiștii rar vorbeau deschis despre sexualitatea lor. „David Bowie s-a etichetat ca fiind bisexual în public” spune Aston „dar avea o plasă de siguranță a unei soții și unui copil.” Aston subliniază, de asemenea ca „o îmbrățisam cu usurință pe Judy Garland ca fiind queer icon „chiar dacă a ceasta nu a declarat nimic despre homofobie și acceptarea LGBT.

Era atât de scandaloasă situația încât o poți numi dublu bluff – Martin Aston

Până în 1986, când Mercury și Queen au susținut cel mai iconic performance la Live Aid, au mai existat niște interpreți homosexuali în mainstream; cel mai vandut single din Marea Britanie, în acel an a fost Don’t Leave Me This Way by Communards, a carui frontman Jimmy Somerville își afișa cu mândrie homosexualiatea și era foarte implicat în mișcările LGBT. Cu toate acestea, vocalistul George Michael ascundea acest lucru, iar Boy George își revendica homosexualitatea cu câțiva ani mai devreme. „Deși am spus la acea vreme ca prefer o ceașcă de ceai în locul sexului, viața mea sexuală era de-a dreptul rampanta” a declarat Boy George pentru The Guardian in 2007. „Am fost crescut să cred că era ceva murdar și greșit, și să nu fie nimic public.”

Abordarea lui Mercury de a-și reconcilia viața privată și personalitatea publică în calitate de frontman al unei trupe rock, cu o bază masivă de fani și masculină a fost o treabă jucăușă și sofisticată în același timp. Deoarece nu a răspuns niciodată la zvonuri despre sexualitatea sa, a fost ușor pentru această bază de fani să interpreteze stilul său super-flamboyant și teatral ca ceea ce Aston o numește mai degrabă „ceva haios” decât queerness.

Piesa solo a lui Mercury,Living on My Own original lansată în 1985, dar care a ajuns pe primul loc în Marea Britanie la doi ani după moartea artistului, este o expresie captivantă a singurătătii, ce îl pictează pe Mercury ca și burlac dar nu neaparat „un burlac confirmat”, într-un sens eufemistic. Ryan Butcher a mers mai departe descriindu-l pe Mercury drept „aproape un agent sub acoperire a comunității LGBT, plantând aceste mici semințe ale culurii queer în mentalitatea hetero.”

The Epicurean Whisky
Blended Whisky The Epicurean, 46.2% alc., 0.7L, Scotia

În anii ’80, Mercury era cunoscut pentru vestele sale albe și mustața sa – aspectul său „Castro Clone” a luat naștere în cartierul queer Castro din San Francisco și a devenit popular în sfera undeground gay,dar acest lucru este puțin cunoscut maselor. Se poate spune că Mercury efectiv se „deghiza la vedere”. Cu siguranță, faima sa imensă nu l-a oprit să viziteze locurile gay populare din Londra, precum Heaven and the Royal Vauxhall Tavern. Actrița Cleo Rocos a scris în memoriile sale din 2013 ca ea, Mercury și comendianul Kenny Everett chiar au reușit să o strecoare pe Prințesa Diana într-un asemenea local deghizând-o.

TRENDING – 10 lucruri despre chitară pe care cel mai probabil nu le ştiai şi istoria din spatele acetui instrument
Indiciile pe care le-a dat

Poate că una din cele mai îndraznețe modalități prin care Mercury și-a exprimat personalitatea sa naturală a fost în videoclipul Queen din 1984 pentru single-ul Want to Break Free, în care el și colegii săi de trupă, s-au îmbrăcat în personaje feminine din telenovela britanică, Coronation Street, o decizie prin care și-au deteriorat cariera în SUA. Brian May și-a amintit în 2017: „Îmi aduc aminte ca am fost în turneul promoțional din America , iar fețele oamenilor se schimbau și ne spuneau – Nu putem pune asta la tv – știi arată gay.”

În muzica Queen, au existat întotdeauna indicii despre viața privată a lui Mercury pentru fanii care doreau – și aveau cunoștiinte despre scena gay – să le vadă. La hitul Queen, Don’t Stop Me Now, Mercury cânta despre cum „vrea să faca din tine o femeie supersonică” și din tine „un bărbat supersonic”.

În videoclip el poarta un tricou de la Mineshaft, un bar popular BDSM din New York . Chiar și numele trupei Queen, poate fi luat ca o aluzie la identitatea frontmanului. „Este atât de evident spre locul în care se îndreaptă Queen.” spune Kalyan „dar când i-am spus mamei mele, acum câțiva ani, nu-i venea să creadă. Mi-a spus că numele de Queen vine de la partea maiestuasă a muzicii, este ceva regal.”

Într-un mod similar, Kalyan spune că muzica lui Mercury conține o moștenire semnificantă din Asia de Sud, citând utilizarea cuvantului arăbesc „Bismillah” în Bohemian Rhapsody. „Doar o persoană ce conoaște cultura islamică ar fi cunoscut acest cuvant, care este primul cuvânt din Coran [care înseamnă În Numele lui Dumnezeu] și l-ar fi pus într-un cântec precum Bohemian Rhapsody,” spune el. Kalyan adaugă ca, în rândul comunității din Asia de Sud „se știa că Fredie este indian și fusese inspirat masiv de cântăreți de la Bollywood precum Lata Mangeshkar, care de asemenea are un vocal range incredibil, precum Freddie.”

Dar când a fost vorba atăt despre sexualitate, cât și despre etnie, Mercury a favorizat intimitatea față de declarațiile directe până la sfârșitul vieții sale. După cum sublinia Kalyan „El a vorbit despre mersul la școală în India sau despre dragostea sa față de Lata Mangeshkar. Asta nu făcea parte din narațiunea sa.”

Nici sexualitatea lui nu a fost: la 22 noiembrie 1991, în ceva ceea ce el a numit „conjuncturi speciale în presă, Mercury a lansat în cele din urmă o declarație prin care vorbea despre faptul că a fost confirmat drept a fi HIV pozitiv și că are SIDA, dar nu a menționat relația sa cu Jim Hutton.”

Aproximativ 24 de ore mai târziu a murit: „Gânditiva la cât de rapid s-a întâmplat acest lucru – una dintre cele mai mari staruri de pe planetă, anunță că are SIDA și apoi moare în 24 de ore.” declara Ryan Butcher, care îl numește „un șoc cultural, aproape nici astăzi înteles.” În mod privat, Mercury a fost diagnosticat cu HIV, cu patru ani în urma, iar Butcher, sugerează speculativ, că prietenia sa cu regretata Diana, prințesa Țării Galilor ar fi putut fi un factor care a contribuit la decizia ei de a promova o mai bună conștientizare asupra cruntei boli. Dar acest lucru nu îl vom ști niciodată cu siguranță.

La 30 de ani de la moartea sa, adevăratul Freddie Mercury ramâne pretuit. „În acest stadiu, nu este doar un icon, ci o comoară naționala britanică.” Spune Aston. Kalyan îl numește ” un queer icon masiv” și „un icon de culoare din Asia de Sud în muzica occidentală.” Indiferent dacă lui Mercury i-ar fi plăcut acești termeni sau nu, este greu să nu respectăm ceea ce a realizat în viața sa.

Într-o epocă în care homofobia și rasismul erau mult mai răspândite decât astăzi, Freddie Mercury a fost frontamnul queer și sud-asiatic al trupei care a lansat unul dintre cele mai mari single-uri rock, Bohemian Rhapsody și cel mai vândut album din istoria Marii Britanii, Queen’s Greatest Hits. Cu toate acestea, este de asemenea, dicutabil faptul că aliura mistică pe care a cultivat-o în jurul identității sale, indiferent dacă s-a simțit forțat

Dacă vrei să susții proiectul Contemporary-Establishment lasă-ne de o cafea AICI sau comandă Carți si Căști Audio din Magazinul Online de AICI.

4 gânduri despre “Cine a fost cu adevărat Freddie Mercury?

Lasă un răspuns