Preferinţele Muzicale şi Personalitatea Ta; Ce dezvăluie muzica pe care o asculţi despre tine?

Preferinţele Muzicale şi Personalitatea Ta; Ce dezvăluie muzica pe care o asculţi despre tine?

Muzica joacă un rol important în viaţa oamenilor din întreaga lume, motiv pentru care mulţi se întreabă ce factori individuali ar putea influenţa preferinţele muzicale. Ar putea playlisturile pe care le asculţi să dezvăluie ceva despre personalitatea ta?

Oamenii ascultă muzică în scopul de a crea o stare de spirit, de a motiva un antrenament sau chiar de a obţine inspiraţie. Cât de mult sunt acele alegeri influenţate de trăsăturile de personalitate care stau la bază?

libris.ro

Trăsături de personalitate legate de stilurile muzicale

Un studiu la scară largă realizat de cercetatorii de la Universitatea Heriot-Watt a examinat peste 36.000 de participanţi din întreaga lume. Participanţii au fost rugaţi să evalueze mai mult de 104 stiluri muzicale diferite, asta pe lângă oferirea de informaţii despre aspecte ale personalităţii lor.

Potrivit cercetătorului, Adrian North, motivul pentru care oamenii se simt uneori defensivi cu privire la gusturile lor muzicale, are putea fi legat de cât de mult se raportează la atitudini şi personalitate.

North sugerează că oamenii se definesc pe ei înşisi prin muzică şi o folosesc ca un mijloc de relaţionare cu alţi oameni. Cercetările sale indică legătura pe care oamenii o fac adesea între cine sunt ei ca individ şi gusturile lor muzicale.

O scurta istorie a muzicii Rock

Reţine că acestea sunt rezultatele publicate într-un singur studiu, mai degrabă decât să fie reproduse şi validate de către o varietate de cercetatori şi diferite modele de studiu. Următoarele sunt câteva din trăsăturile de personalitate legate de anumite stiluri muzicale.

Muzica Pop

Fanii hiturilor muzicii pop tind sa fie extrovertiţi, oneşti si convenţionali. În timp ce iubitorii de muzica pop, la modul general sunt muncitori şi au o stima crescută de sine. Cercetătorii sugerează că tind să fie mai puţin creativi şi mai nelinistiţi.

Muzica Hip-Hop si Rap

În ciuda stereotipurilor că iubitorii de rap sunt mai agresivi sau mai violenţi, cercetătorii nu au găsit de fapt nici o astfel de legătură. Fanii rapului tind să aibe o stima de sine ridicată şi sunt tot timpul în mişcare.

Muzica Country

Fanii muzicii country sunt de obicei muncitori, convenţionali şi plini de viaţă. În timp ce melodiile country sunt adesea axate pe suferinţă, persoanele care gravitează spre acest gen tind să fie foarte stabile emoţional. De asemenea, ei tind să fie mai conservatori şi să se claseze mai jos în ceea ce priveşte deschiderea către experienţe noi.

Muzica Rock şi Heavy Metal

În ciuda imaginii uneori agresive pe care o proiectează muzica rock şi heavy metal, cercetătorii au descoperit că fanii acestui stil de muzică sunt de obicei destul de „cuminţi„. Aceştia tind să fie mai creativi dar sunt adeseaori introvertiţi şi câteodată pot suferi de stimă de sine scazută.

Muzica Indie

Fanii genului indie sunt de obicei introvertiţi, intelectuali şi creativi. Potrivit cerecetătorilor, aceştia tind, de asemenea să fie mai puţin muncitori şi mai puţin „blânzi”. Pasivitatea, anxietatea şi stima de sine scăzută sunt alte caracteristici comune ale personalităţii lor.

Muzica Dance

Potrivit cercetătorilor, oamenii care preferă muzica dance, sunt de obicei plini de viaţă şi asertivi. De asemenea, tind să se claseze pe trasatura deschiderii către experienţe noi. Oamenii care preferă muzica electronică cu ritm mai rapid, de asemenea au tendinţa de a avea un grad de blandeţe redus.

Muzica clasică

Iubitorii de muzică clasică sunt de obicei mai introvertiţi, dar sunt de asemenea, în largul lor cu ei inşişi şi cu lumea din jur. Sunt creativi şi au un simş al stimei de sine ridicat.

Muzica Jazz, Blues şi Soul

Persoanelor cărora le place jazz-ul, blues-ul sau muzica soul s-au dovedit a fi mai extrovertite cu o înaltă stimă de sine. De asemenea tind să fie foarte creativi, inteligenţi şi în largul lor în orice situaţie.

Ce spun studiile

O serie de studii au descoperit că gusturile muzicale pot fi de fapt predictori buni ai trăsăturilor de personalitate, dar nu toate cercetările sunt de acord.

Predicţii ale trasaturilor de personalitate

Cercetările efectuate de psihologii Jason Rentfrow şi Sam Sosling au sugerat că cunoaşterea tipului de muzică pe care o asculţi poate duce de fapt la predicţii surprinzator de precise despre personalitatea ta.

Cercetătorii au descoperit că ar putea face predicţii exacte cu privire la nivelurile de extraversiune, creativitate şi deschidere a unei persoane după ce a ascultat 10 dintre melodiile preferate.

Extrovertiţii tind să caute melodii cu linii de bas grele, în timp ce, cei care se bucură de stiluri mai complexe, cum ar fi jazz-ul şi muzica clasică, tind să fie mai creativi şi să aibe scoruri de IQ mai mari. Rentfrow şi Gosling şi-au extins studiile, analizând diferitele faţete ale muzicii care pot fi legate de preferinţe.

Muzica şi stiluri cognitive

Un alt studiu a constatat că tipurile de muzică de care te bucuri, pot fi legate de modul în care creierul tău procesează informaţiile. Cercetătorii sugerează că există două moduri de a raspunde la stimuli: empatizarea implică posibilitatea de a raspunde pe baza unor indicii sociale, în timp ce sistematizarea implică interacţiunea bazată pe concepţii prestabilite despre modul în care oamenii cred ca ar trebui să raspundă.

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că oamenii care erau empatici, aveau de asemenea, mai multe şanse să se bucure de muzică contemporană, mai blândă dar bogată din punct de vedere emoţional, de la indie-rock la country, pana la folk. Cu toate acestea sistemizatorii preferă mzica complexă, intensă, energică, optimistă şi pozitivă.

Sistemizatorii, pe care cercetatorii i-a urmărit, tind să urmeze parcursuri de carieră în matematică şi stiinţă, sunt mai atraşi de complexitatea structurală a muzicii, adesea le place muzica clasica, jazz-ul şi sunt deschişi la muzica din întreaga lume.

Empatizatorii, care sunt deseori atraşi mai mult de cariere creative sau cele care implică lucrul cu oamenii, sunt mai predispuşi să prefere muzica mai liniştită, care invocă răspunsuri emoţionale puternice.

Cu toate acestea, nu toate cercetarile susţin ideea că trăsăturile de personalitatea joacă un rol în determinarea preferinţelor muzicale. O meta-analiza din 2017 a constatat că trăsăturile de personalitate au jucat foarte puţin un rol în contabilizarea acestor diferenţe individuale.

decathlon.ro

Un cuvant de la Verywell

Data viitoare când creezi un playlist pe care îl asculţi în timp ce te deplasezi sau în timpul antrenamentului, să iei în considerare modul în care personalitatea ta ar putea fi reflectată in alegerile muzicale. S-ar putea să iei în considerare şi ascultarea unor stiluri de muzică pe care în mod normal nu le preferi; cercetările sugerează că acest lucru poate avea de fapt un impact de durată asupra creierului.

Lasă-ne în comentarii părerile tale despre cum îţi afectează ţie starea de spirit şi personalitatea, muzica pe care o asculţi.

5 gânduri despre “Preferinţele Muzicale şi Personalitatea Ta; Ce dezvăluie muzica pe care o asculţi despre tine?

Lasă un răspuns