Doomnezeu a lansat a treia piesă – Kranioutopos

Formația de stoner doom creștin ortodox, Doomnezeu, a lansat al 4-lea single!

„Agni Parthene” (Fecioară curată) este unul dintre cele mai cunoscute imnuri ortodoxe închinate Maicii Domnului. Textul este scris de un sfânt mai nou, dar în același timp foarte iubit, mare făcător de minuni, vindecător, aproape contemporan – Sfântul Nectarie din Eghina (1846-1920), ascet, cărturar și ierarh. Are o parte din moaște la mănăstirea Radu Vodă din București. Tradiția spune că sfântul ar fi scris acest text în urma unei arătări a Maicii Domnului.

libris.ro

Tot consecință a unei viziuni este și melodia, compusă de un imnograf athonit. În limba română, cea mai răspândită variantă este cea numită „Pe tine te fericim”, al cărei text nu este însă o traducere după Sfântul Nectarie, ci, după cum indică cele mai multe surse, un imn scris de părintele Ștefan de la Schitul Lacu, din Sfântul Munte, pe melodia originală.

De altfel, muzica și textul au cunoscut diferite adaptări, în funcție de specificul limbilor și al stilurilor de cântare din spațiul ortodox. Cea mai cunoscută variantă – care a contribuit mult la popularizarea imnului – este cea înregistrată de călugării de la mănăstirea aghiorită Simonopetra. Însă astăzi, Doomnezeu vă propune o altă variantă.

Postul Adormirii Maicii Domnului a dat prilej membrilor formației să atingă în grup extazul divin. Practicând fără răgaz, timp de 4 zile și 20 de nopți, rugăciunea sacră a misticilor ortodocși din Armenia, asemănătoare Rugăciunii Inimii, Doomnezeu a Auzit și a Înțeles.

Negreșit prin isihasm se atinge Cerul. Negreșit,  cum e în Cer, așa și pe Pământ. Orice cânt îngeresc se cuvine a fi auzit de oameni, însă nu din glas de înger, ci din glas de om însuflețit cu Duhul Domnului încă din ziua a 6-a a Creației. Așa cum scria chiar Grigorie Gură de Aur în timpul persecuțiilor otomane la marginea de est a imperiului, „[…] facă-se mijlocire întru toate și-ntru tot; și pacea la timpul ei și vrajba – întru toate loc de obraz, răgaz și pâine; și înțelegerea de ochi nu-i asemuită celei de inimă – facă-se mijlocire și învoială, după voia Domnului; și întru toate târâturile să fie loc de mădularele noastre – facă-se mijlocire și odihnă veșnică, după îndurarea Domnului; și întru stoner doom și muzică bizantină facă-se mijlocire – pod de lumină, după chipul Domnului. Amin.”

Această variantă a piesei se bucură de participarea vocală a minunatei Lia Evanghe și a fost produsă, mixată și înregistrată de către Parșival Phosphoratus. Vă invităm să o audiați aici:

Explorați și celelalte piese Doomnezeu:

Doomnezeupe Bandcamp:

https://doomnezeu.bandcamp.com/

Doomnezeupe Spotify:

https://open.spotify.com/artist/5hpGBeQ30Vhr9a8mUkRFtz?si=bG8ArcPkSLGJkRrzPQLovQ

Doomnezeu pe Facebook:

https://www.facebook.com/doomnezeuband

Susține proiectul Contemporary-Establishment
Intră în comunitatea susținătorilor de artă printr-un Like paginii de Facebook

Lasă un răspuns