O scurta istorie a muzicii Rock

O scurta istorie a muzicii Rock

Istoria muzicii rock este una volatila si imprevizibila, deoarece genul s-a redefinit constant si s-a reinventat de la aparitia sa pana la sfarsitul anilor ’40. Nu este surprinzator ca poate fi dificil sa aplici o definitie simpla pe un format de muzici atat de nelinistit.

Doar in timp ce oamenii ar putea discuta asupra specificului, muzica rock poate fi in general descrisa ca o muzica interpretata la chitare electrice, bass si tobe de obicei insotita de versuri cantate de un vocalist. Asta suna destul de simplu, dar o privire mai atenta asupra evolutiei rock-uluisugereaza modul in care diferite stiluri si influente au modelat dezvoltarea sa de-a lungul anilor.

Chuck Berry Dies at Age 90

Originile rock-ului (1940s-1960s)

 

Originile rock-ului pot fi descoperite pana in anii ’40 cand stilurile populare erau muzica country si blues-ul care s-au transformat intr-un sound nou ajutat de chitare electrice si un ritm constnt de tobe. Pionieri ai rock-ului din anii ’50 ca Chuck Berry sau bazat pe structurile blues clasice in timp ce un fler aparte. Spre deosebire de muzica pop sigura a epocii, atacul agresiv al rock-ului a sugerat o libertate sexuala care a fost socanta pentru acea epoca conservatoare.

Pana la inceputul anilor ’60 adepti ai lui Berry in special cei de la Rolling Stones, au extins domeniul de aplicare a rock-ului, trecand de la artisti singulari la muzicieni capabili sa produca albume coerente. Imbratisand sexul si rebeliunea tinereasca in muzica lor Stones au auvut parte de multe controverse dar au ridicat rock-ul la noi culmi culturale.

Evolutia rock-ului (1970s)Related image

Pe masura ce muzica rock a devenit forma dominanta a muzicii populare, trupe noi s-au construit pe atuurile predecesorilor lor in timp ce se ramificau intr-un nou teritoriu sonic. Led Zeppelin a dat rock-ului un ton mai inchis, mai greu, devenind una dintre cele mai populare trupe din anii ’70 si contribuind la lansarea unui nou gen muzical cunoscut sub numele dehard rock sau heavy metal.

Aproximativ in acelasi timp, Pink Floyd a adaugat elemente psihedelice si aranjamente complexe, creand albume concept legate intre ele de o tema si menite sa fie absorbite intr-o singura sedinta. Albume precum „Dark Side of the Moon” au fost creditate cu faptul ca a generat miscarea progresiva a rock-ului.

La sfarsitul anilor ’70 ca raspunsla ceea ce au perceput ca niste trupe „hippie” pretentioase, cum ar fi Pink Floyd, grupuri care includ Sex Pistols sau Clash au simplificat rock-ul pentru ingredientele sale fundamentale: chitare puternice, atitudine nepoliticoasa, si melodii furioase. Atunci s-a nascut punk-ul.

In timp ce toate cele tre miscari se bucurau de grade diferite de acceptare a mainstreem-ului, un al patrulea stil, mai putin recunoscut incepea sa prinda contur. Punerea in lumina a zgomot-ului atonal si intreumente rock neconventionale precum drum machines, grupul Pere Ubu a pionierat rock-ul industrial, un subgen abraziv, care nu s-a bucurat de o popularitate larga, dar a inspirat viitoare trupe rock.

Impartirea rock-ului (1980)Image result for depeche mode

Pe masura ce anii ’80 au inceput, rock-ul principal pierde din aburii comerciali, sunetul sau palind. Intr-un mediu atat de stagnant din punct de vedere creativ, subgenuri au inceput sa apara si sa isi arate dominatia.

Inspirate din statutul de exterior a punk-ului si de instrumentatia industriala, formatii englezesticum ar fi Depeche Mode au venit cu un still nou de scriere a cantecelor mai introvertit, crescand stiluri ca post-punk.

Intre timp grupuri americane , inclusiv R.E.M. canta cu elemente post-punk echilibrand versuri introspective cu aranjamente traditionale ale unui trupe rock. Aceste fomratii supranumite si „college rock” din cauza popularitatii lor pe postrurile radio din colegii.

La sfarsitul anilor ’80 rock-ul devenise o alternativa atat de profitabila a rock-ului mainstream incat a primit un nou nume: rock alternativ. Acesta a fost de asemenea si indie rock, deoarece trupele erau semnate de case de discuri mici detinute in mod independent.

Rock-ul alternativ si-a cimentat pozitia culturala cand revista de muzica Billboard a creat un nou grafic in 1988 pentru rock-ul alternativ pe care publicatia l-a clasificat drept „modern rock„. Pentru majoritatea fanilor ai muzicii, termeni precum „modern rock„, alternative si indie sunt moduri sinonime de a descire acest pupular subgen.

Renasterea rock-ului (1990 – prezent)Image result for nirvana

O data cu ascensiunea albumului „Nevermind” a celor de la Nirvana in 1991, rock-ul alternativ a devenit o muzica populara dominanta. Dar in timp ce alte trupe au aparut ca parte a asa-numitei miscari „grunge” o fuziune a hard-rock-ului si punk, alte grupuri, precum Soundgarden au strabatut lumile muzicii rock alternative si mainstream.

Dupa prematura moarte a frontman-ului Nirvana, Kurt Cobain, muzica alternative a inceput sa isi piarda stralucirea pana la jumatatea deceniului, punand pe scena o reemergenta a rock-ului mainstream.

Una dintre trupele care a valorificat revenirea rock-ului in mainstream a fost Limp Bizkit care a contopit stiluri precum hard-rock si rap intr-un rap-rock hibrid. Grupuri precum Staind, si Puddle of Mudd au luat urma celor de la Limp Bizkit desi aceste trupe s-au concentrat mai mult pe partea melodica a stilului.

Limp Bizkit otkrili kako će zvučati njihov novi album | MIXER.HR

Trupe care au prosperat in timpul perioadei grunge dar nu s-au incadrat cu usurinta in subgenul alternative cum ar fi Red Hot Chilli Peppers au continuat sa isi creasca audienta de-a lungul anilor ’90. In plus grupurile care s-au ridicat din cenusa grunge pentrue care si Foo Fighters au incorporat energia externa a muzicii alternative pentru e re-energiza rock-ul mainstream.


Pe masura ce muzica rock a intrat in secolul XXI, cele mai reusite acte au avut acelasi spirit ca si predecesorii lor din anii ’60 chiar daca snau destul de diferit. Linkin Park fuzioneaza hip-hop-ul si cu metal, in timp ce 3 Doors Down emuleaza hard-rock-ul ale trecutului dandu-i un aer contemporan. Fara indoiala rock-ul va continua sa evolueze, tragand din istoria s-a bogata , continuand in acelasi timp sa isi pastreze urechea deschisa pentru urmatoarea reinventie sonica.

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

21 de gânduri despre “O scurta istorie a muzicii Rock

Lasă un răspuns