Copiii de pe Volga - Guzel Iahina

Copiii de pe Volga – Guzel Iahina

comanda-online
• Premiul Bolsaia Kniga 2019.
• Marele Premiu Ivo Andric 2019.
La trei ani dupa debutul ei fulminant, cu bestsellerul Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina publica in 2018 un nou roman cutremurator, care se bucura deja de faima internationala. Iata cum il descrie autoarea:
„Am vrut sa vorbesc despre lumea coloniilor germane de pe Volga – vibranta, aparte, vie – o lume creata candva de oameni veniti din alta tara si pierduta astazi in negura timpului. Dar este si o poveste despre cum poate o mare dragoste sa nasca spaime in sufletul nostru si totodata sa ne ajute sa le depasim.“
Iakob Ivanovici Bach, profesor in satul german Gnadental de pe Volga, duce o viata simpla, anonima. Intr-o zi, este chemat pe celalalt mal al fluviului ce „imparte lumea in doua“ sa-i dea lectii unei tinere fragile si timide, Klara, fiica unui straniu personaj Udo Grimm.
Nu e deloc surprinzator ca intre cei doi se infiripa o poveste de iubire. Este insa singurul fapt previzibil din acest roman ametitor, caci in clipa urmatoare istoria da navala, rasturnand reguli si destine, realitatea capata accente supranaturale, adevarul nu mai este acelasi si totul se topeste intr-o grandioasa epopee din ritmul careia nu te mai poti desprinde.
“Văzut de sus, „Copiii de pe Volga” are o structură întru câtva la fel de eclectică precum cea a romanului „Maestrul și Margareta”. Nu are însă, din păcate, și măreția acestuia! Până acolo, Guzel Iahina mai are de parcurs câteva etape. Potențial există, fără îndoială, mai rămâne doar să vedem ce resurse (istorice, personale, umane) va mai „exploata” în viitor. Iar dacă următorul roman pe care-l va scrie va fi unul cu adevărat ieșit din comun, voi fi, sper, printre primii care o vor lăuda așa cum se cuvine.” – omiedesemne
comanda-online

Lasă un răspuns