10 lucruri despre chitara pe care cel mai probabil nu le stiai si istoria din spatele acetui instrument

10 lucruri despre chitară pe care cel mai probabil nu le ştiai şi istoria din spatele acetui instrument

Top 10 lucruri despre chitara

Chitara este cel de-al doilea instrument din lume (ca si popularitate) dupa pian, si a evoluat extraordinar de-a lungul timpului. Cuvantul “chitara” a fost adoptat in limba engleza din cuvantul spaniol “guitarra” in anii 1600. Chitarele sunt folosite in creatia a mai multe genuri muzicale diferite: rock, metal, punk, pop, folk, country, traditional, regional, blues si multe altele. Iata 10 lucruri despre chitara pe care cel mai probabil nu le stiai.

1. Cea mai veche chitara din lume provine din Persia (Iranul modern), a fost creata cu aproximativ 3500 de ani in urma si era numita “Tanbur”.

2. Cea mai mica chitara din lume a fost construita la Universitatea Cornell din New York. Are 10 micrometri lungime (1 micrometru = 1 milionime de metru), are corzi de 50 de nanometri (100 de atomi).

3. Desginul si dimensiunile chitarei moderne au fost stabilite de chitaristul spaniol Antonio Torres Jurado.

4. In Argentina exista o padure artificiala in forma unei chitare, plantata de un fermier pe nume Pendro Martin Ureta. Este localizata in regiunea agricola “Pampas” din Argentina si este formata din 7000 de copaci de chipar si eucalipt.

Te intereseaza si:

5. Cea mai scumpa chitara vanduta vreaodata a fost Stratocaster-ul “reach Out of Asia” de la Fender, care a strans fonduri pentru victimele tsunami-ului si cutremurului din Oceanul Indian 2004 si a fost semnata de 19 muzicieni cunoscuti precum Eric Clapton, Jimmy Page, Mick Jagger si David Gilmour. Chitara a fost vanduta la licitatie pentru 2,7 milioane de dolari.

6. Cel mai lung maraton de cantat la chitara este de 114 ore, 6 minute si 30 de secunde. Acesta a fost sustinut de david Browne la Temple Bar Pub din Dublin, Irlanda, in perioada 12-17 iunie 2011. Acesta a cantat 1372 de melodii in acest interval de timp.

7. Majoritatea chitarelor au 6 corzi, dar chitarele cu 4 si 12 corzi sunt destul de comune, iar chitarele cu 7,8 si 10 sunt rare (sau cel putin erau acum mai multi ani) dar exista. Corzile chitarelor in zilele noastre sunt construite de obicei din otel si diverse aliaje, sau din nailon, insa la inceputuri, acestea erau construite din intestine de animale.

8. Fabrica Fender confectioneaza peste 90.000 de orzi de chitara zilnic , ceea ce insumeaza peste 20.000 de mile de coarda pe an, suficient pentru a inconjura pamantul.

9. Prima chitara amplificata electric a fost inventata de muzicianul Geroge Beauchamp si inginerul electrician Adolph Rickenbacker in 1931. O chitara electrica utilizeaza radiatii electomagnetice pentru a transforma vibratiile corzilor de metal in semnale electrice.

10. Jimi Hendrix, considerat la scara larga cel mai faimos si influent chitarist din lume, a cantat la o chitara confectionata pentru dreptaci (adica cu susul in jos) pentru ca era stangaci. El canta la chitara chiar si cu dintii sau in spatele capului.

Sper ca ti-a placut articolul Top 10 lucruri despre chitara pe care cel mai probabil nu le stiai si istoria din spatele acetui instrument. Nu ezita sa comentezi daca am sarit cateva fapte interesante despre chitara.

Canti la chitara sau vrei sa te apuci? Acceseaza link-ul urmator pentru a-ti cumpara instrumente muzicale.

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

manukashop.ro

3 gânduri despre “10 lucruri despre chitară pe care cel mai probabil nu le ştiai şi istoria din spatele acetui instrument

Lasă un răspuns