5 lucruri interesante despre tobe, tobosari si putina istorie

5 lucruri interesante despre tobe, tobosari si putina istorie

Salut. Ai de gand sa te apuci de tobe? Ei bine hai sa trecem prin 5 lucruri interesante despre tobe care te-ar putea motiva in acest sens.

1. Tobele te fac sa traiesti mai mult

Primul dintre cele 5 lucruri interesante despre tobe din aceasta lista este declaratia Violei Smith in varsta de 107 ani, care sustine ca dragostea si dedicatia ei de a bate la tobe au facut-o sa traiasca o viata lunga si sanatoasa. Una dintre primele femei tobosare profesioniste din lume, in noiembrie 2019 ea inca batea la tobe in trupa Forever Young Band: America’s Oldest Act of Professional Entertainers!

Viola Smith

2. Talking Drums

Tobosari din anumite triburi africane erau atat de priceputi in manipularea pieilor de pe tobe si in a performa anumite ritmuri incat puteau cu exactitate mima paternuri de vorbire. Acest lucru era folosit pentru a transmite mesaje pe distante lungi. Acest skill nu era limitat la un singuri trib ci se intindea la foarte multe triburi din Ghana si Africa de Sud.

3. Nu lasa nimic sa te tina in urma

In continuarea listei cu 5 lucruri interesante despre tobe sunt fapte uimitoare: cum ar fi sa canti la tobe cu un singur brat! Rick Allen din trupa Def Leppard s-a alaturat trupei cand avea doar paisprezece ani. Acesta din pacate si-a pierdut un brat in urma unui accident. Dupa recuperare el si-a rearanjat setul de tobe adaugand niste extra pedale pentru a-i inlocui practic mana lipsa. Dizabilitatea acestuia nu l-a tinut in urma in a-si indeplini visul si a devenit al 7 toosar pe Gigwise’s list of The Greatest Drummer of All Time.

rick allen

4. Cel mai vechi instrument

Pe locul 4 in lista cu 5 lucruri interesante despre tobe este faptul ca tobele nu s-au schimbat prea mult de-a lungul timpului. Forma unei tobe a ramas practic aceeasi: o membrana din piele sau plastic intinsa foarte strans peste un container gol care asigura acustica necesara pentru a produce sunet. Exista desigur multe tipuri de tobe moderne: tobe electronice, drum tuners care altereaza sunet in diverse forme si diverse imbunatatiri ale aspectului, fabricarii si sunetului – dara daca ai aduce cel mai vechi tobosar din lume in zielel noastre, el ar recunoaste instant instrumentul si ar putea sa il foloseasca.

Cea mai veche toba din lume a fost datata undeva la anul 5.500 BC sau in urma cu aproximativ 7500 de ani. Este aproape sigur ca stramosii nostri foloseau percutia pentru a alunga pradatorii, a inspira intensitate si viteza pentru vanatoare si lupte sau chiar sa-si atraga partenerul ori sa sarbatoreasca un eveniment vesel.

5. Tobele au corespondenti in toate civilizatiile

Traditional drum

Nu exista civilizatie care sa fi aparut si sa nu fi avut la indemana niste tobe. Acestea au fost folosite in moduri multiple: pentru a sarbatori, a declara razboi, pentru a indemna soldatii la lupta, pentru a accelera miscarile grupurilor de oameni sau soldatilor in mars. Au fost si momente in care tobele au scazut in popularitate, cum ar fi in Europe pre-renascentista sau a in perioada in care proprietarii Americani de plantatii au interzis tobele din frica de a nu izbucni rascoale printre ssclavi.

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

lensa.ro

Lasă un răspuns