Piese Rock romanesti cu care am pornit la drum prin anii 2000?

Trupe si Melodii Rock Romanesti

Cu totii avem un inceput in ceea ce facem. Hoby-uri, arta, sport sau stiu eu ce alte nebunii avem pe mansarda dar la sfarsitul anilor ’90 inceputul anilor 2000 pentru mine a fost o perioada excelenta care practic mi-a dat un impuls pozitiv asupra muzicii rock romanesti underground si nu numai.

Era perioada in care aparuse posturi ca Atomic TV sau MCM Romania, unde trupe romanesti mai rock sau mai putin rock aveau o expunere destul de mare asupra publicului larg. Uite asa am inceput si eu sa creez o legatura cu muzica unor trupe ca Omul cu Sobolani, Coma, E.M.I.L. sau AB4.

Pe langa aceste trupe pe care le vedem si acum live in cluburi, mai erau si alte formatii ce au aparut pe ecran dar tot la fel au si disparut. Sunt convins ca membrii acelor trupe care poate s-au destramat poate nu, au format alte grupuri si canta si in zilele noastre.

In acest articol o sa incerc sa readuc la viata o parte din acele vremuri si sa vedem  cateva piese rock romanesti cu care am pornit la drum prin anii 2000, eu personal. Sa incepem.

Neutorica

Neurotica s-a format in 1992 la Timisoara ca trupa de heavy metal. Au inregistrat un album in 1993 iar in 1995 au cantat la festivalul Top T Buzau acesta fiind unul din ultimele concerte ca trupa de thrash. In 1997 au inceput sa abordeze stilul alternativ dar tot cu influente metal si au lansat un album intitulat BIO.

AB4

Trupa AB4 s-a format in primavara anului 2000 si au inceput sa compuna piese care se vor regasi ulterior pe albumul intitulat „TOXIC„. Acestia aveau influente grunge, alternative si punk si era formata din DORU TRASCAU – voce, JANIN PASNICIUC – chitar,(HOLOCAUST, WILDFIRE, R.A.M.A), BOGDAN CRUCIANU -bass (ARSIS), DAN OLTEANU – tobe (CARU` MARE, DEEP, SPORT SaNGEROS III).

Firma

Trupa FRIMA concerteaza inca in zilele noastrea, slava domnului. Firma este o formație românească de rock alternativ, practicând un fusion de rocktrip hop și blues, cu influențe din jazz și funk. Este considerată un pioner al rockului alternativ din România.

La puțin timp de la înființare, Rocca și Lix scriu scenariul pentru clipul piesei La orbire și îl regizează. Piesa este imediat introdusă în heavy-rotation pe Atomic TV și MTV, ajungând pe locul 1 în topul românesc al MTV-ului în numai 2 săptămâni. Urmează o serie de concerte în cele mai cunoscute cluburi bucureștene cum ar fi Fire, Union Jack sau Club A.

E.M.I.L

Infiintata in anul 2000, E.M.I.L. este una dintre cele mai longevive si mai cunoscute trupe de punk-rock din Romania. Formatia a urcat pe scenele tuturor festivalurilor importante din tara: B’ESTFEST (Bucuresti), Stufstock (Vama Veche), Tuborg live (Costinesti), TopT (Buzau) si altele. In 2007, E.M.I.L. au concertat in deschiderea concertului legendarei trupe americane de punk-rock NOFX. In 2009 si 2010 au desfasurat 2 turnee nationale care au culminat cu lansarea unui DVD: „10 Ani De Abuzuri, Excese si Imoralitati”. A urmat o perioada de 5 ani de concerte in tara si in doua orase din afara tarii: Berlin (2014) si Londra (2015).

ZEBRE

Zebre a luat nastere in anul 2002 intr-o sala de repetitii din Aviatorilor avand trei membri Andrei, Janin si Raluca…ulterior apare Tobi . Zebre a fost o adevarata premiera in scena muzicii rock romanesti. Formati Zebre a pus accent pe partea melancolica a muzicii cu versuri atipice de dragoste, atmosfera visatoare si compozitiile mature. Punctul central avea sa fie vocalista Raluca, fire foarte carismatica atat prin imagine cat si voce.

Luna Amara

Luna Amara este una dintre cele mai de succes trupe alternative rock de la ora actuala. Influentata de Tool, Deftones, Porcupine Tree, Opeth, Alice in Chains, Pearl Jam and others, Luna AMARA aduce o fuziune unica de solo-uri de trompeta si riff-uri grele de chitara. De cand au inceput sfaritul anilor 90′ inceputul 2000 trupa a avut peste 700 de concerte nu numai in Romania dar si in Ungraria, Bulgaria, Turcia, Germania, olanda si Franta.

Gandul Matei

Gândul Mâței s-a născut în anul 1996… Erau tineri, plini de vise şi plini de muzică. Toţi sunt absolvenţi ai conservatorului, unde s-au şi cunoscut, în afară de Nicu Ţărnă (solist) care a absolvit Facultatea de Teatru, Regie, Film. Deşi compoziţia formaţiei s-a schimbat destul de mult din momentul apariţiei, această formulă este cea mai de succes şi a adus formaţia la maturitate.

Sport Sangeros III

NIGHTLOSERS

NIGHTLOSERS este o trupa infiintata in 1994, cunoscuta pentru muzica lor ce combina blues american cu elemente de folclor autentic adelenesc.

Au devenit cunoscuti publicului roman in anii 90 datorita pieselor “Betivan Ratat” (promovata prin concerte live la PRO FM) si videoclipului piesei “Dragostea-i ca si o raie (Zavaidoc)” ce a refuzat luni de zile sa coboare de pe primul loc in urma voturilor publicului in cadrul unei emisiuni de muzica de pe TELE 7 ABC.

Coma

Coma este o formație rock românească, înființată în anul 1999, în Bucuresti, ca grup nu metal, din foști membri ai trupelor Daft Allison si Ska Burger.

Coma a cântat, de-a lungul timpului, în deschiderea concertelor unor trupe/artiști precum Linkin Park,[1][2][3] DeftonesIncubusSepulturaOzzy Osbourne, Therapy?, BiohazardSoulfly, Ignite, Hed PE, Harmful feat Billy Gould (Faith No More) sau Born from Pain & Skunk Anansie.

Omul cu Sobolani

Omul cu Șobolani (pe scurt OCS) este o formație de rock alternativ românească, ce a fost fondată în anul 1997. În prezent, formația este compusă din Dan Amariei (voce), Nicolae „Nucu” Aramă (chitară), Radu Andrei Szucs (chitară bas) și Mihnea Dobrotă (tobe).

Formația Omul cu șobolani a luat naștere în Constanța, pe data de 1 august 1997, din inițiativa lui Dan Amariei și a lui Adrian Albu (a.k.a. Koks). Numele trupei vine de la celebra carte omonimă a lui Sigmund Freud.

După sosirea în București, componența se completează odată cu întâlnirea lui Tache și a lui Nucu (Nicolae Aramă). Omul cu șobolani începe să contureze, iar ușile încep să i se deschidă. În această perioadă, trupa este susținută de Andrei Popa și de Cezar Cojocariu, care îi pun la dispoziție o sală de repetiție și instrumentele profesionale de care avea nevoie. Prima piesă înregistrată s-a numit „Fără adresă”, dar nu a fost niciodată scoasă pe piață.

IMPLANT PENTRU REFUZ

Trupa Implant pentru Refuz a luat nastere in anul 1994 si a crescut de-a lungul celor peste 24 de ani de existență printr-un sunet mereu proaspăt și versuri atent conectate la realitate. Cu o muzică pe deopotrivă sensibliă și plină de energie, Implant pentru Refuz scrie o poveste complexă în cultura muzicii contemporane din țara noastră.

Alternosfera

Alternosfera a fost fondată în 1998. Pe parcursul anilor, formaţia şi-a schimbat componenţa, având în prezent doar 2 persoane din formula iniţială, Marcel şi Marin. În primii ani formaţia îşi căuta tematica şi stilul, experimentează cu diverse instrumente, acumulează experienţă si înregistreaza primele demo-uri.

Primul album „Oraşul 511” a fost lansat în mai 2005, iar denumirea albumului provine de la garajul nr.511, unde formaţia îşi avea sala de repetiţie. Albumul include piesa “Wamintirile”, piesa ce a „invadat” posturile de radio și televiziune din România.

Zdob si Zdub

De la jumatatea anilor ’90 Zdob si Zdub combina stilul hardoce si folclorul romanesc intr-un mod unic si elegant, oferind niste spectacole live super faine ..ii puteti numi etno-rockeri acum daca vreti. Aceasta trupa lasa urme adanci in instoria muzicii din Romania, Moldova si nu numai deoarece au concertat la festivaluri de renume din strainatate.

Fara Zahar

Fără Zahăr este o trupă de muzică și umor, abordând mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața satului. Soliștii trupei provin din regiunea Moldova a României și cântă predominant în graiul moldovenesc.

În cântecele lor, formația combină caracteristicile de hip-hopfolkfunk (cantece: „Smile”„Lav-stori”), punk rock („The MF Song”„Da club”) și metal (cantece: „Dunitru”„Diesel”).

Zob

ZOB este o formație de muzică rock și punk rock din România. A debutat în 1993, printr-un concert organizat de fundația „Corupted Morals”. În 1995 este lansat un single, iar anul 1996 marchează apariția discului „Parodisiac”, o culegere de parodii ale unor piese celebre. În 1998, ZOB lansează albumul „Telenovelas”, cu care ocupă locul 1 în mai multe topuri de specialitate. În decembrie 2000 lansează albumul „III”. La Premiile Industriei Muzicale 2001, ZOB III a fost declarat cel mai bun album de rock alternativ. A fost nominalizată la categoria „cel mai bun rock” la Premiile Muzicale MTV România 2006.

Vita de Vie

1996 – se înregistrează primul demo la Adrian Ordean în studio, ocazie cu care grupul a fost botezat „Viţa de Vie” de către acesta. 1997 – lansare album de debut RAHOVA. 1998 – Turneu Hollywood Rock Tour alături de Holograf şi Timpuri Noi. 2000 – se lansează clipul „Vino la mine”, premiul OTTO acordat de revista Bravo pentru cea mai bună trupă, lansare album „Lucky Nights Live” împreună cu Timpuri Noi..si restul e istorie.

Sustine proiectul => PayPal-Donate-Button-PNG-HD

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook 

9 gânduri despre “Piese Rock romanesti cu care am pornit la drum prin anii 2000?

Lasă un răspuns