Muzica iti poate influentam modeul in care privesti lumea - Co0ntemporary-Establishment

Muzica iti poate influenta modul in care privesti lumea

Muzica si modul in care privesti lucrurile

Cand aveam paisprezece ani m-am despartit de prima mea prietena. Culorile lumii pareau sa se estompeze, eram suparat si am ascultat piesa “November Rain” de la Guns’N Roses toata ziua. Partiturile de viori si riff-urile de chitara au atins corzile sensibile si atunci am descoperit ca muzica iti poate rezolva “problemele vietii”. Desigur melodiile m-au ajutat sa scap de anumite probleme dar oare mi-au afectat si viziunea asupra anumitor lucruri?

Dar cu tine cum e? Tie iti place sa privesti lumea in roz sau o vrei vopsita in negru intens?Image result for science music life

Modul in care privesti lucrurile pot fi influentate de playlist-ul tau. Anumite studii de anul trecut au descoperit faptul ca muzica pe care o asculti poate schimba temporar perceptia vizuala si afecta lucrurile pe care le vad.

In acest studiu, 43 de tineri au fost pusi sa priveasca ecranul unui PC si sa efectueze o sarcina ce implica detectare vizuala. Mai multi stimuli vizuali cu fete vesele sau triste prezentate pe un fundal vizual cu zgomot de fond sau fundal gri.

Cei care au condus experimentul le-a spus pacientilor sa indice daca au vazut o fata fericita sau trista si sa nu raspunda daca nu erau absolut siguri de ceea ce au vazut. De asemenea au pus subiectii sa asculte muzica mai fericita sau tristain timp ce indeplineau aceste task-uri vizuale.

Image result for Perfect Union of Contrary Things, Paperback
MAYNARD JAMES KEENAN

 

Fiecare subiect a venit pregatit cu un playlist de 30 de minute de muzica. 15 minute cu melodii pe care subiectii le gasesc happy si 15 minute cu piese triste. Intrucat li s-a oferit libertatea de a-si alege melodiile preferate, diversitatea muzicii a variat foarte mult, de la Mozart pana la Red Hot Chili PeppersUnder the Bridge“. Starea participantilor a fost evaluata inainte si dupa fiecare proces folosind o metoda standard de evaluare non-verbala.

Oamenii de stiinta au descoperit ca acei subiecti au fost cei mai buni in a detecta grimasele fetelor concomitent cu starea pe care muzica le-o dadea la acel moment. Cu alte cuvinte oamenii care descopereau fetele fericite, ascultau muzica fericita iar cei care descopereau fetele triste ascultau muzica trista.

Partea si mai interesanta a fost ca subiectii au dat o multi me raspunsuri pozitive false corelate cu muzica pe care o ascultau. Aunci cand nu aveau parte de stimulii auditivi ci doar de zgomotul de fond, acestia au crezut ca vad fetele triste atunci cand ascultau muzica trista.

Iar cand de fapt nu auzeau nimic credeau ca vad fete vesele si ca asculta muzica vesela. Acest lucru sugereaza faptul ca perceptia noastra vizuala este influentata nu doar de experientele si asteptarile noastre, ci si de starea noastra de spirit si care poate fi modificata de muzica pe care o ascultam.

Ar putea oare muzica trista sa ne perpetueze gandurile pline de amaraciune iar melodiile optimiste practic sa ne optimizeze perspectivele pozitive? Si daca da, de ce totusi ne simtitm bine atunci cand ascultam muzica trista?

Ei bine, se pare ca este dovedit ca acea combinatie de note muzicale potrivite ne pot face sa vrem aceeasi experienta si sa apasam butonul de repeat. Asa ca in cazul in care premisa ca muzica ne altereaza perceptia vizuala se dovedeste a fi adevarat in studiile viitoare si in situatii reale data viitoare alege cu grija melodiile pe care le asculti in metrou. Playlist-ul tau poate face diferenta dintre o dimineata buna sau o dimineata slinoasa plina de oameni de rahat.

Sustine proiectul => PayPal-Donate-Button-PNG-HD

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook 

maranc.ro