O scurta Istorie a Stilului Metal * dcontemporary-Establishment

O scurta Istorie a Stilului Metal

1967 – Inceputul furtuniiImage result for jimi hendrix

Lately things don’t seem the same… (Jimi Hendrix Experience – Purple Haze)Spre deosebire de marea „creatie” care a durat doar 6 zile, stilul Heavy Metal, a facut o calatorie ceva mai lunga inainte de intra in marea scena muzicala. De dragul scurtitatii, ne incepem calatoria in anii ’60. Prima jumatate a deceniului a fost martora a unei explozii inegalabile de muzica. Actiunile avangardiste de la vremea aceea cum ar fi The Beatles, The Rolling Stones, The Who si the Kinks au aparut drept „a treia generatie” a rock’n roll-ului (in spatele celor care au inceput cu muzica blues tip generatia Elvis Presley/Little Richard).

Fiecare dintre aceste grupuri au contribuit la crearea arhetipului „formatiei rock”: imprevizibil, rebel si chiar periculor. Pana in ultima jumatate a anilor ’60, urmatoarea generatie de „rock stars” a inceput sa semene primele seminte de heavy metal. Insufletindu-se din inaintasii lor ce cantau blues si rock’n roll, actele „hard rock” precum Cream, Led Zeppelin si The Jimi Hendrix Experience au oferit o coloana sonora pentru o generatie aflata in continua dezvoltare. Ceea ce a diferentiat aceste acte de predecesorii lor au fost progresele tehnologice care au permis noi cilmi in ale „perturbarii sonice”. acestea au fost semnificativ mult mai puternidce nu numai in volum ci si in crearea de mesaje sociale si brutale din versurile lor. Atunci stilul heavy metal a inceput sa prinda forma…

1970 – Nasterea stilului Heavy MetalImage result for black sabbath

What is this that stands before me? (Black Sabbath – Black Sabbath)
La fel cum fizicienii indica teoria Big Bang-ului ca find originea universului, la fel si noi putem identifica momentul si locatia in care metalul a izbucnit pe scena. Locul si timpul acela? West Midlands din Anglia, Birmingham, mai exact in anul 1968. Ce se intampla cand ai o generatie imbatranita intr-un oras industrial, desprimant in timpul unei ere a inocentei pierdute? Ei bine Black Sabbath (Paranoid) asta se intampla. Cvartetul avea un sound ce aducea aminte de fabricile de otel (Iron Man) care dominau orasul natal. in acest proces au declansat o revolutie sonica. Black Sabbath a reusit sa sintetizeze rock’n roll-ul timpuriu, blues-ul si „devil’s interval” cu filmele de groaza ale vremii. Black

Sabbath a format o cale muzicala complet noua si unica marcata de tonurile si riff-urile lui Tony Iommi, versurile inteligente si bass-ul furtunos a lui Geezer Butler, tobele lui Bill Ward si Ozzy Osbourne. Din punct de vedere sonic muzica era destul de intunecata si raw. Liric, Sabbath a abordat in mod deschis subiecte sociale tabu, variind de la coruptia politicienilor, la consumul de droguri si ostracizare sociala. in comparatie cu actele hard rock de la sfarsitul anilor 1960, compozitiile si spectacolele Sabbath au fost minimaliste in forma si executie. Black Sabbath in schimb a compensat din punct de vedere a puterii si intensitatii. Cu toate acestea Black Sabbath a stabilit standardul de prima trupa heavy-metal.

1972 – Viteza intra serios in scenaImage result for deep purple

It’s gonna break the speed of sound… (Deep Purple – Highway Star)Intre timp, ceva se prepara in Hertford, chiar la nord de Londra. Un quintet cu numele de Deep Purple experimenta multe dintre aceleasi influente cu conationalii lor din Nord-Vest. Cu toate acestea, spre deosebire de natura amatorista a celor de la Black Sabbath, Deep Purple a prezentat o colectie de muzicieni profesionisti, fiecare extrem de priceput si ravnit pentru maiestria lor instrumentala. Ceea ce a rezultat a fost o forma de de rock heavy, cu un tempo accelerat alimentat de riff-urile lui Richie Blackmore si vocalizele exceptionale ale lui Ian Gilian. Melodiile erau la fel de intense ca ale celor de la Sabbath, dar mai complexe cu numeroase „floricele” ale virtuozitatii instrumentale. In cele din urma, Deep Purple a ajutat la stabilirea si definirea muzicii heavy-metal ca gen, provocand simultan limitele si conventiile sale.

1978 – Sa adaugam niste haine din pieleRelated image

There’s many who tried to prove that they’re faster… (Judas Priest – Hellbent for Leather)
Judas Priest 1978 cu baza muzicala pusa de Black Sabbath si Deep Purple a fost doar o chestiune de timp pana ca cineva sa sintetizeze haavy-metal-ul intr-un etos complet si adecvat.Ca si Black Sabbath, Jusad Priest au rasarit din Birmingham si a sunat demential. Cu toate acestea Priest a incorporat multe dintre elementele muzicii celor de la Deep Purple.

Casti Stereo JVC HA-RX700 (Negru)

Cvintetul a combinat cu succes muzica dark si intensitatea din Black Sabbath cu muzicalitatea si complexitatea celor de la Deep Puprple. Combinatia unui atac exceptional, chitaristii Glenn Tipton si K.K. Downing, combinati cu abilitatile vocale ale lui Rob Halford, Judas Priest a introdus heavy-metal-ul pe un teritoriu de neclintit. Pe langa toate astea mostenirea celor de la Juds Priest este unu de nesters in muzica rock: hainele de piele si cataramele. Rob Halford a incorporat pe scena i show-urile lor, moda hainelor de piele din cluburile gay Soho din Londra. Nimeni nu putea anticipa la acea vreme ca acest aspect va deveni sinonim cu muzica heavy-metal.

1982 – Introducere in The New Wave of British Heavy MetalImage result for iron maiden

Run to the hills, run for your life… (Iron Maiden – Run to the Hills)
La inceputul anilor ’80 a luat nastere a doua generatoe a genului heavy-metal. Provenind tot din centrul angliei o colectie de trupe care intra in categoria „New Wave of British Heavy Metal” s-a nascut: Iron Maiden, Motorhead, Saxon si Diamond Head. Acestia au construit un nou subgen al muzicii rock. Desi puternic inspirata din formatiile heavy metal fondatoare, muzica acestor noi pionieri a eliminat influentele blues-ului incorporand in schimb elemente stilului punk de la sfarsitul anilor ’70. Rezultatul a fost un sound bombastic mai rapid si agresiv.

Liric, trupele NWOBHM s-au aventurat pe un teritoriu nou. Melodiile au explorat taramurile fanteziei si mitologiei, dar au mentinut de asemenea, irevocabilul social al predecesorilor lor. Bazandu-se pe aceasta explorare creativa, formatiile NWOBHM , in special Iron Maiden s-au angajat sa creeze o scena teatrala elaborata, care le-a completat tematic muzica. Aceste elemente au rezonat si cu fanii din afara Angliei. Pana la mijlocul anilor 1980, stilul heavy metal a cunoscut acceptarea si popularitatea in Europa, America de Nord si America de Sud.

1986 – Criza de Indentitate: Hair Metal sau Thrash?Image result for metallica

Come crawling faster…obey your master… (Metallica – Master of Puppets)
Heavy Metal-ul a experimentat diferite interpretari pe masura ce a inceput sa se difuzeze la nivel global. asta nu era nicaieri mai evident decat pe coasta de vest a Americii de Nord, in special in Los Angeles , multe trupe au dezvoltat o abordare simplificata, cu un sunet neutru si cu accent pe show-ul lor. Trupe precum Poison, Motley Crue, RATT au condus o miscare numita sub numele de “Hair Metal”. Acest stil a fost cea mai comerciala intruchipare a stilului metal care s-a vandut extreme de bine, cu structure lirice si sompozitionale simple focusate pe masini, petreceri si distractie cat cuprinde.Image result for motley crue

MetallicaMoving impreunca cu ceva trupe s-au imbarcat pe un drumdimatral opus stilului “hair metal”. Inspirandu-se din trupede originale de metal gen New Wave of British Heavy Metal acestia au reusit s creeze un nou subgen: Thrash Metal.Facand parte din gasca Bay Area, Metallica, Exodus si Testament impreuna cu Megadeth, Slayer, Metal Church din Seattle, Annihilator din Vancouver trupele de thrash au creat din NWOBHM ceva nou: un ceva mai rapid, mai puternic, cu un volum mult mai ridicat. Thrash-ul a fost cea mai extreme forma de metal la momentul respectiv. Din punct de vedere muzical era mai ritma decat melodic,cu riff-uri complexe si cu o viteza mult mai mare. Pionierii acestui stil au fost James Hetfield de la Metallica, Dave Mustaine de la Megadeth si tandemul Kerry King si Jeff Hanneman de la Slayer. Pana la sfarsitul anilor ’80 heavy mettal-ul a devenit o muzica schizoidala dezvoltand alte directii care duceau spre taramuri si mai extreme.

And Justice for All – Vinyl

1990 – O intorsatura extremaImage result for pantera

A new level of power and confidence… (Pantera – A New Level)
Genul Heavy Metal a ajuns la o rascruce spre inceputul anilor ’90. Hair Metalul a disparut din scena cam le fel de repede precum au aparut. Thrash-ul ramasese prea extrem pentru partea mainstream. Unele trupe precum Metallica si Megadeth au inceput sa experimenteze stiluri mai simplificate si mai melodice dar placute din punct de vedere comercial. Aceste miscari duceau cu pasi repezi spre stilul grunge. In timp ce unele trupe de thrash se indreptau cu pasi repezi spre mainstream altii au abordat un stil mai extrem.

Una dintre aceste trupe, mai exact Pantera au avut parte de un succes comercial explorand o un hibrid thrash-hardcore. Pantera au explorat thrash metalul dar l-au dus intr-o parte mai extrema. Riff-urile agresivo-melodice ale chitaristului „Dimebag ” Darrel Abbot combinate cu vocea puternica a lui Phol Anselmo au creat o nebunie, condusa de riff-uri frenetice care a dus acest stil de rock mai departe. Pantera a fost una dintre primele trupe de Extreme metal. Acest subgen era combinat din idei traditionale cu thrash meta, acordaje joase, voci guturale, tempori ale dracului de rapide si versuri cu content taboo. Extreme metalul ce include si stilul Black si Death aveau un public aparte ce doreau sa exploreze posibilitati multiple. Versiuni simplificate ale acestui still nu erau acceptate sub nici o forma de public. Fara compromisuri: take it or leve it. Multi au ales partea cu „leave it”.

1992 – Grungy Days in purgatoriuImage result for alice in chains

Down in a hole and I don’t know if I can be saved… (Alice in Chains – Down in a Hole)
Publicul ramas nealienat de metalul extrem au urmat drumul exodului spre miscarea Grunge la inceputul anilor ’90. Aparitia stilului Grunge a semnalat cu adevarat moartea hair metal-ului. Condus de Nirvana din Seattle, Soundgarden si Alice in Chains, grunge-ul a creat o varianta simpluficata a genului metal. Intre 1990 si 1993 grungeul a ajuns si a fost imbratisat de catre mase in timp ce metalul clasica era intr-o cadere. Cu Rob Halford care parasise Judas Priest, Bruce Dickinson paraseste Iron Maiden heavy-metal-ul parea ca se indrepta pe un drum irelevant. Dar in acelasi tip trupe precum Metallica si Megadeth duceau acest stil spre un mainstream cumva acceptat spre mijlocul anilor ’90. Metalul cu trupe pe moarte nu avea un vitor prea stralucit. Dar noroc cu faptul ca exista un underground…

2000 – Revolutie si renastereRelated image

Sell me the infection… (In Flames – Only for the Weak)
Pe parcursul anilor ’90 metal-ul a fost lasat cumva in obscuritate in timp ce grunge-ul si rock-ul alternativ dominau scena. In mod ironic, popularitatea in scadere a stilului metal era de fapt o binecuvantata deghizare. Desi masele abandonasera heavy metal-ul, fanii adevarati au ramas totusi loiali stilului anticipand o revolutie a stilului. Din fericire trupele de metal s-au bucurat de o libertate sporita de a urmari directii noi si neconventionaledatorita absolvirii lor de la asteptari si obligatii inerente ale contractelor de inregistrare pe perioade lungi de timp. Lasate pe propriile picioare, trupe ccu stiluri avangardiste si originale au explodat: Simfonic metal – Kamelor, Folk – Amorphis, Melodic Death Metal – At the Gate, Progressive Death – Opeth, Thchnical Death – Meshuggah – ai prin tu ideea.cundusi de suedezii de la In Flames, Opeth, Therion, Nightwish, Children of Bodom, Dimmu Borgir au dus limitele conceptuale ale stilului metal spre noi extreme.

Succesul colectiv ale acestor trupe underground au reafirmat heavy metalul crescand din ce in ce mai mult numarul de fani ai stilului. Poate chiar succesul acestor trupa a dus la reunirea celor de la Iron Maiden, Judas Priest si chiar Black Sabbath care si-au recuperat line-up-urile clasicein diverse puncte ale anilor 2000. Lasand totul la o parte muzica heavy metal s-a autosustinut pe tot parcursul timpului in ciuda lipsei suportului din partea mainstream.

EpilogImage result for phil anselmo

Cam asta ar fi. Patru decenii mai tarziu heavy metal-ul continua sa prospere ca un gen muzical extrem si divers in continua evolutie. Aceasta varietate si crestere sunt esentiale pentru dezvoltarea continua a muzicii rock. La urma urmei in 1986 cand Dave Mustaine de la Megadeth a declarat in mod sfidator “If there’s a new way, I’d be the first in line” (Peace Sells) avea dreptate. Adesea confundat cu punk-ul sau hard rock-ul, heavy metal-ul poate fi un subiect destul de greu de dezbatut. Ca sa il parafrazam pe Justice Potter Stewart „Heavy Metal-ul este greu de definit existand mii de diferente tehnice intre subgenuri de metal..dar intr-un final …it’s all heavy metal.” Bazandune pe ultimii 40 de ani din fericire acest stil nu da semna sa incetineasca prea curand.

https://www.facebook.com/celelaltecuvinte/

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook 

16 gânduri despre “O scurta Istorie a Stilului Metal

Lasă un răspuns