Top 10 cei mai buni bassisti? - Contemporary-Establishment

Top 10 cei mai buni bassisti?

10. Victor Wooten

In urma unei statistici facute de Rolling Stone Magazine s-a facut un top 10 bassisti ai tuturor timpurilor. Pe locul 10 se situeaza Victor Wooten de la Bela Fleck si Flecktones. In multe privinte acesta a luat locul lui Jaco Pastorius decand acesta a murit in 1982. In caliatte de basist in Flecktones, wooten are un stil mai funky decat Pastorius, dar ambii au fost maestri ai unor melodii jazz complexe prcum si aranjamente R&B. Fiecare instrumentist din Flecktones este un maestru dar atunci cand Wooten scoate un solo intr-un concery, fiecare fata din public cade la pamant.

9. Cliff Burton

Albumele de la inceputul trupei Metallica au inspirat generatii de trupe metal, iar liniile de bass ale lui Cliff Burton au fost studiate de fani. Catalogul de albume inregistrate cu Burton este mic – KillÉm All, Ride the Lightning si Master of Puppets – dar asta a fost mai mult decat suficient pentru a-si asigura locul in istoria muzicii. Burton a murit intr-un tragic accident in 1986 cand autobuzul Metallica s-a rasturnat in timpul unui turneu din Suedia. Acesta avea doar 24 de ani. Trupa a continuat, dar multi fani considera ca nici un bassistul nu se apropie de Burton.

8. Jack Bruce

Mare parte din instrumentisti ar fi fost greu sa iasa in evidenta daca ar fi cantat in acceasi trupa cu Eric Clapton si Ginger Baker, dar Jack Bruce a fost atat de talentat in ale Bass-ului incat a facut-o cu usurinta. Bruce si-a inceput cariera de bassist de jazz, dar a trecut la rock la inceputul anilor ’60, cand formatiile R&M au inceput sa apara peste tot prin Londra. El l-a cunoscut pe Clapton cand au cantat amandoi in Blues Baker a lui John Mayall si au continuat in trupa Cream – trupa fiind numita astfel datorita faptului ca era formata din “crema muzicienilor” din vremea aceea. In anii ’70 au incercat multe stiluri, de la jazz fusion pana la muzica clasica. In 2005 s-a reunit cu trupa Cream pentru o serie incredibila de spectacole in Londra si New York.

Image result for Yamaha BB 235 BK
Yamaha BB 235 BK

 

7. Jaco Pastorius

Jaco Pastorius nu este un nume foarte cunoscut , dar intreabaorice bassist serios si vor spune ca este practic o legenda fara egal. Pastorius si-a inceput cariera muzicala ca baterist, dar o accidentare precoce la incheietura mainii l-a determinat sa treaca la bass. A stapanit rapid instrumentu, devenind obsedat de fusion jazz. In anii ’70, a fost unul dintre cei mai cautati basisti in acest domeniu, cantand cu Weather Report, Joni Mitchell, Ian Hunter, Herbie Hancock si multi altii. Debutul sau auto-intitulat in 1976 contine contributii a artistilor Hancock, Wayne Shorter, Randy Brecker, David Sanborn si Sam & Dave. S-a luptat cu o tulburare bipolarao mare parte a vietii sale si a murit in 1982, dupa o bataie cu un bodyguard intr-un club din Florida. Avea doar 35 de ani.

6. John Paul Jones

Chiar si inainte de a se alatura trupei Led Zeppelin, John Paul Jones era considerat unul dintre cei mai buni bassisti de sesiune din toata Anglia, inregistrand in studio linii de bass pentru Donovan, Jeff Beck, Cat Stevens si multi altii. Alaturi de vocalistul Robest Plant, bateristul Jon Bonham si chitaristul Jimmy Page acesta a format Led Zeppelin, una dintre cele mai mari formatii din istoria muzicii rock. Jon s-a multumit ramana in spate, dar era fara indoiala coloana vertebrala a intregii trupe. In 2009, s-a alataurat lui Dave Grohl si Josh Homme pentru a forma grupul Them Crooked Vultures.

5. Les Claypool

Les Claypool este unul din cei mai buni maestri in ale stilului slap din toate timpurile. Unul dintre eroii sai era Geddy Lee. “Cand am vazut primul meu concert Rush, am petrecut tot timpul umrarind mainile lui Geddy” a declarat Claypool pentru Bass Player Magazine. “Erau atat de multe lucruri pe care nu le stiam; Am avut acel bass Memphis timp de un an fara sa ii schimb corzile si incercam sa sunca Geddy Lee si Chris Squire.” Ani mai tarziu el si-a dezvoltat un sunet funcky, slap pe care l-a format alaturi de trupa sa numita Primus si alaturi de supergrupul Oysterhead in anul 2000 alaturi de bateristul Police, Steward Copeland si frontman-ul Phish, Tren Anastasio.

4. Geddy Lee

Daca singurul rol a lui Geddy Lees in Rush era sa cante la bass, acesta l-a indeplinit incredibil de bine. Faptul ca in acelasi timp este si vocalist si keyboardist demonstreaza faptul ca omul este aproape o ciudatenie a naturii. Putini cantareti din istoria rock au putut indeplini cate trei roluri intr-o trupa. Ocazional grupul a incercat sa aduca un al patrulea membru pentru concertele live pentru a usura munca lui Lee, dar au decis ca fanii vor sa ii vada doar pe cei trei membri pe scena. El reuseste sa isi schimbe efectele din pedalele de bass in timp ce canta la keyboard. Trupa Rush este in turneul de promovare al LP-ului Movin Pictures lansat in 1980.

3. Paul McCartney

Paul McCartney atrage atat de mult atentia asupra partii de compozitor a genialelor piese The Beatles, incat abilitatile sale uimitoare de a canta la chitara bass sunt deseori trecute cu vederea. Daca ascultati melodii Beatles te poti concentra pe linia de bass, si vei desoperi linii melodice incredibile. El a preluat rolul de bassist cu reticienta dupa ce bassistul original Suart Sutcliffe a parasit grupul si nimeni altcineva nu a dorit sa preia acest rol. Acesta a stapanit rapid instrumentul dar s-a dovedit a fi foarte bun si la chitara si tobe – asta dovedind-o cand Ringo Starr a renuntat pentru scurt timp la realizarea The White Album in 1968 iar Paul l-a inlocuit cu usurinta rolul in studio.

2. Flea

Bassistul Flea de la Red Hot Shilli Pappers a fost inspirat initial de bassistii din scena punk din Los Angeles la inceputul anilor ’80, dar cand a intrat in Boosty Collins la mijlocul anilor optzeci si a inceput cu stilul “slap” si-a gasit o semnatura de sound. De-a lungul anilor, el a adoptat de-a lungul anolor un stil melodic dar frecvent revine la stilul Flea. In 2009 si-a unit fortele cu Thom Yorke in supergrupul Atoms of Peace, dar in prezent incheie inregistrarile pentru urmatorul album Red Hot Chilli Peppers si planuieste un turneu mondial.

Image result for Fender Rumble 40 V3
Fender Rumble 40 V3

1. John Entwistle

Castigatorul sondajului este John Entwistle din The Who. Cunoscut drept Ox sau Thunderfingers, Entwistle a inceput muzica prin a canta la pian si frigorn francez inainte de a invata chitara bass. El a cantat intr-un stil lead, creand un sunet un sunet puternic care deseori lasa in umbra chitara lui Pete Townshend. Solo-ul sau din “My Generation” este probabil cel mai faimos din istoria rock. The Who au continuat trupa si dupa moartea sa subita din 2002, dar muzica The Who duce lipsa sound-ului lui Entwistle.

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook 

manukashop.ro

Lasă un răspuns