Kurt Cobain: Inspiratia din spatele hit-ului Nirvana "Smells Like Teen Spirit" - Contemporary-Establishment

Kurt Cobain: Inspiratia din spatele hit-ului Nirvana “Smells Like Teen Spirit”

Smells Like Teen Spirit

Piesa care a lansat peste 1000 de trupe grunge si a schimbat cursul muzicii mainstream si-a gasit scanteia intr-un magazin din Olympia, Washington in august 1990. in timp ce se plimbau in magazin prietena muzicianului Kurt Cobain, Tobi Vail si inca o prietena Kathleen Hanna au venit cu o cutie de deodorant numita Teen Spirit.

“Amandoi glumeam deoarece ni se parea atat de amuzant numele.” a spus Hanna. “Adica cine isi poate bandui un deodorant Teen Spirit? Cum miroase spiritul adolescentului? Ca un vestiar? ”

In noaptea aceea dupa ceva mai multe pahare de bautura in apartamentul lui, Hanna a gasit un marker si a scris in gluma dspre Cobain pe un perete cuvintele magice: “Kurt smells like Teen Spirit”

Nevermind – 20th Anniversary – Deluxe Edition

Cobain a mentionat mai tarziu ca acrezut ca fraza s-a referit la discutiile lor anterioare despre revolutia adolescentilor si a sugerat ca oricat de ironic ar suna, este o figura de inspiratie.

“Am luat-o ca pe un compliment” a spus el in “Come as You are: The Story of Nirvana.”Am crezut ca e o reactie la conversatia pe care a m avut-o, dar a insemnt intr-adevar ca mirosea a deodorant. Nu am stiut de existenta deodorantului decat dupa cateva luni de la aparitia single-ului.

Cobain a scris piesa dupa despartirea de prietena lui

Dupa ce Cobain si Vail s-au despartit la sfarsitul anului, Cobain si-a canalizat frustrarile in crearea unor noi melodii, inclusiv una care a devenit succesul trupei. Existau referinte la prietena lui, “over-bored and self-assured,” dar si o juxapunere anormala, un apel “load up on guns” and “entertain us.”

Undeva in mijlocul ideilor care ii veneau in minte, era dorinta sa scrie “cantecul pop suprem” a declarat catre Rolling Stone in ‘94.

Dupa cum s-a mentionat si in “Nirvana: The True Story”, frontman-ul a vrut numeasca acest cantec “Anthem” dar Vail l-a atentionat ca si “Bikini Kill” avea deja o piesa cu acest nume. Cobain mai apoi a contactat-o pe Hanna pentru ai cere permisiunea de a folosi cuvintele scrise la betie.Kurt Cobain

La inceput colegii de trupa au considerat numele cliseic

Desi Cobain tintea sus, feedback-ul colegilor de trupa nu a fost unul incurajator. Bassistul Krist Novoselic a blamat la inceput piesa considerand-o “ridicola”. Insusi Cobain a simtit ca riff-ul este un “cliseu” semnanand cu cel al celor de la Boston “More Than a Feeling,” dar totusi au simtit nevoia sa o repete. Novoselic a sugerat scaderea tempo-ului lasand spatiu pentru versuri si pentru beat-urile tobosarului Dave Grohl.

Cu timpul piesa a sunat tot mai putin a Boston si mai mult a ceva de la Pixies, grupul proto-grunge pe care cobain l-a idolatrizat. Cu toate acestea muzica a iesit la fel de puternica si inedita, is special atunci cand au fost infuzate versurile semi-criptice ale lui Cobain.


Si audienta a fost de acord. Dupa cum s-a mentionat si in “Come as You Are“, debutul “Smels Like Teens Spirit” al celor de la Nirvana din hotelul OK pe 17 aprilie 1991 a generat un haos distinct. Cateva saptamani mai tarziu, in timp ce inregistrau piesele pentru albumul Nevermind, producatorul Butch Vig a ramas masca atunci cand a auzit melodia exploziva in studio.

Pe moment nimeni nu s-a dat seama complet de marfa pe care o aveau in maini. Potrivit lui Grohl, trupa nu a fost coplesita de “Teen Spirit” si ar fi vrut ca “In Bloom” sa fiea single-ul principal. Cei de la casa de discuri GDC au simtit ca piesa “Come as You are” ar fi trebuit sa fie marele hit.Image result for nirvana

Cobain a descris ulterior piesa ca fiind un “call to arms”

Insa vocile care au tinut cu “Smells Like Teen Spirit” au castigat iar restul e istorie. Dupa o lansare linistita pe 10 septembrie 1991, piesa a luat foc dupa ce un videoclip memmorabil a a tras-o in rotatia zilnica MTV. Pana in ianuarie 1992, Nevermind a lasat in urma “Dangerous” a lui Michael Jackson in topul Billboard 200, creant un mare cutremur in industria muzicala.

Adesea solicitat sa explice sensul cantecului, Cobain a explicat ca era menit sa fie un apel. “Are teme revolutionare, dar nu o in sensul militant” a declarat intr-un interviu din’91. “Apatia generatie scapa de sub control. Incerc sa ii fac pe copii sa se trezeasca.”

Indiferent daca a reusit sau nu sa creeze cantecul pop syprem, iconicul muzician a compus fara indoiala un imn pentru cei fara traiectorie, care a fost inspirat din numele unui produs cu un nume stupid.

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

bauturialcoolice.ro