B.B. King si-a numit chitara Lucille dupa un incident sora cu moartea

B.B. King si-a numit chitara Lucille dupa un incident sora cu moartea

Atunci cand B.B. King se urca pe scena, publicul a fost tot timpul fascinat de profunzimea muicii pe care a putut sa o creeze ca silist si chitarist. Dar pentru el, nu a fost niciodata un act solo, intrucat a fost tot timpul cu Lucile, numele pe care i l-a dat chitarei preferate in 1949.

Cu 15 premii Grammy castigate – primul in 1969 si ultimul in 2008, King a fost cel mai influent chitarist de blues al unei generatii. Muzicianul care a murit in 2015 la vartsa de 89 de ani a folosit numeroase chitare de-a lungul carierei sala, majoritatea fiind semi-hollow body ES-355 – carora le-a oferit un nume dupa o intamplare sora cu moartea in anii ’20 in timpul unui spectacol din Twist, Arkansas.B.B. King in the studio with drummer Ringo Starr

B.B. King a trecut printr-un incendiu pentru a-si salva chitara

Nascut pe 16 septembrie 1925 sub numele de Riley B. King el si-a castigat numele de scena inca din primii ani pe cand lucra ca D.J. in Memphis, Tennessee cand a fost numit “Beale Street Blues Boy” in cele din urma scurtandu-se la B.B.

Anul in care si-a lansat primul album a fost acelasi ain in care a numit-o Lucille pe chitara lui intr-un club.”Pe cand nu aveam unde sa cantam tot timpul ne duceam in acel club sa facem show-uri” a spus directorul executiv si folcloristul Joe smith intr-un interviu publicat pe NPR. “Ei bine era destul de frig in Twist asa ca obisnuiau sa dea foc unei gramezi de gunoi stropita cu cherosen in mijlocul barului.”

Un foc deschis in mijlocul unui ring de dans animat intr-o cladire construita din lemn pare a fi reteta perfecta pentru un dezastru, dar King spunea ca il respectau pentru caldura pe care o facea. Dar intr-o noapte in acea iarna, cel mai rau scenariu s-a intamplat. Containerul a fost lovit cherosenul s-a varsat facand focul sa se imprastie cu repeziciune.Image result for Epiphone ES-339 PRO CH

Ardea deja atunci cand s-a varsat si arata ca un rau de foc. In momentul acelatoata lumea a alergat catre usa din fata, inclusiv eu” spune B.B. King. “Dar cand am reusit sa ies am realizat ca imi uitasem chitara in interior. M-am intors pentru a-mi recupera chitara. Cladirea era din lemn si ardea ardea atat de repede. Cand mi-am recuperat chitara, structura a inceput sa se prabuseasca in jurul meu.”

La acel moment chitara s-a era un Gibson L-30 cu o cutie de rezonanta mica. A doua zi King a aflat ca a fost o miscare riscanta salvarea chitarei, deoarece doua persoane au murit in acel incendiu. Si a mai aflat ca acel container plin de foc a fost doborat din cauza unei batai pentru o femeie.Image result for bb king album

“Nu am intanlit-o niciodata pe doamna, dar am aflat ca numele ei e Lucille” a explicat King.”Asa ca mi-am numit chitara Lucille, care mi-a amintit sa nu mai fac asa ceva niciodata..aproape mi-am pierdut viata incercand sa imi recuperez chitara.”

Dupa acel incendiu B.B. King si-a numit toate chitarele Lucille

King nu si-a numiat doar prima chitara Lucille, el a continuat sa isi numeasca astfel toate chitarele. “ES” ca si model de chitara Girbson vine de la “Electric Spanish“. A inceput cu ES-335 apoi a trecut la ES-355 si a colaborat direct cu Gibson pentru un custom made oficial numit Lucille. Cunoscut pentru faptul ca artistul indesa carpe in chitara pentru eliminarea feedback-ului, modelele cu semnatura a scapat de gaurile tip “f” care cauzau acest lucru.

De-a lungul timpului mai multe modele de “Lucille” au iesit pe piata iar “Super Lucille” a fost facuta atunci cand B.B. King a implinit 80 de ani si pe care a cantat din 2005 pana in 2009 – cand i-a fost furata.

Cateva luni mai tarziu un lucrator al unui amanet a sunat la Gibson pentru faptul la in magazin ajunsese o chitara cu un sticker pe care scria “Prototip-1” neobisnuit. A aflat ca aceea era chitara ce ii fusese furata lui King.”Chitara era acoperita cu transpiratie, neintretinuta. Corzile erau ruginite.” a declarat Dahl pentru Rolling Stone.
Se asteapta ca chitara sa valoreze intre 80.000 si 100.000 de dolari si a fost vanduta in septembrie 2019. in Beverly Hills.

A scris o melodie de dragoste de 10 minute pentru Lucille

B.B. King a consolidat importanta numelui Lucille in multe moduri. Spre exemplu si-a numit al 15-lea album “Lucille” iar piesa cu acelasi nume are o durata ce 10 minute.

Versurile povestesc modul in care a “intanlit-o” pe Lucille in esenta surprinzand si povestea sa de viata incepand cu cuvintele: “The sound that you’re listening to is from guitar that’s named Lucille / I’m very crazy about Lucille / Lucille took me from the plantation or you might say brought me fame.” Aceste versuri arata aprecierea s-a pentru muzica si calatoria vietii pe care a parcurs-o.

De asemenea el continua sa explice cu “Lucille mi-a salvat practic viata de trei ori” povestind atat inceidentul din clubul de noapte cat si un accident de masina. Acesta s-a rasturnat cu masina iar cumva s-a proptit in “Lucille” crutandu-i viata.Flesh Rodeo - Lansare "Pământ"

In timp ce lumea il priveste pe B.B. King il priveste ca pe cel mai mare muzician al tuturor timpurilor, el a fost tot timpul focusat pe intsrumentul ce i-a permis sa iti cante piesele blues. As cum spun si versuril: “I don’t think I could just talk enough about Lucille / Sometimes, when I’m blue, seems like Lucille tries to help me call my name… When things are bad with me, I can always… depend on Lucille.”

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

Un gând despre “B.B. King si-a numit chitara Lucille dupa un incident sora cu moartea

Lasă un răspuns