Cum functioneaza terapia prin muzica? - Contemporary-Establishment

Cum functioneaza terapia prin muzica?

Terapia prin muzica

Muzica este un element foarte puternic. De fapt sta la baza unui tip de terapie denumita in mod adecvat “terapie prin muzica“.

In timpul sedintelor, terapeutul muzical incearac sa formeze o legatura cu clientul sau pentru a spori bunastarea si imbunatati increderea, abilitatile de comunicare, constientizarea si atentia. Exista multe tipuri de terapie muzicala. Unele implica simplu, ascultatul muzicii in timp ce se dicuta. Altele implica ccantatul la instrumente, ceea ce poate fi deosebit de eficiente pentru cei ce au probleme cu comunicarea verbala.

Un tip cunoscut sub numele de Guided Imagery and Music (GIM) isi propune sa faciliteze discutiile. Terapeuntul canta si ii cere clientului sa descrie imaginile ce ii vin in minte. Studiile au gasit beneficii pentru terapia muzicala, dar in modul care functioneaza ramane inca neclar.

Folosind GIM ca focus, o echipa de experiti de la Universitatea Ruskin din Anglia – prof. Jorg Fachner si Clemens Maidhof – isi propuna sa gaseasca raspunsul. Rezultatele lor apara in revista Frontiers in Psychology.Image result for music therapy

Descoperirea momentelor importante

Scopul unui terapeut muzical este sa ajunga la un “moment de schimbare” in care sa isi consolidze legatura cu pacientul. Terapeutii si pacientii descriu adesea sentimentul de sincronicare, iar acum exista dovezi care sa demonstreze acest lucru.

In studiul curente, cercetatorii au utilizat hiperscanning – o procedura care poate inregistra simultan activitatile cerebrale a doua persoane – pentru a studia sesiunea unui terapeut muzical cu un pacient.

Metoda, spune autorul principa prof. Fachner “poate arata schimbarile minuscule, altfel imperceptibile ce au loc in timpul terapiei”
“Terapeutul si pacientul au purtat senzori EEG pentru a inregistra impulsurile electrice din creierele lor, iar sesiunea a fost filmata. In cele din urma cercetatorii au sperat sa afle mai multe despre cum au interactionat subiectii.

Muzica utilizata in scop terapeutic, poate imbunatati starea de bine si trata anumite conditii, inclusiv anxietatea, depresia, autismul si dementa. Terapeutii prin muzica au trebuit sa se bazeze pe raspunsul pacientului pentru a judeca daca aceasta terapie functioneaza, dar folosind hiperscaning putem vedea exact ce se intampla in creierul pacientului.” Spune prof. Fachner.

O data ce inregistrarile au fost finalizate, cerecatatorii au cerut terapeutului, clientului si altor doi experti in terapie GIM sa urmareasca videoclipul si fiecare nota in trei momente de schimbare precum si un moment lipsit de importanta.Image result for music therapy

O conexiune clara

Echipa si-a examinat raspunsurile pentru a se suprapune si a vedea daca vreun punct intereseaza participantii la studiu. Cu aceste date prof. Fachner si Maidhof au examinat rezultatele EEG din acele momente. ei au acordat o atentie deosebita zonelor creierului care proceseaza emotii pozitive si negative.

Surprinzator, au venit cu o imagine ce ilustreaza un moment de schimbare in interiorul creierului. Atunci cand creierul pacientului a trecut de la emotii negative la cele pozitive, inregistrarea EEG a demonstrat clar acest lucru. Cateva momente mai tarziu, creierul terapeutului a aratat exact acelasi tipar.

Atat terapeutul cat si clientul au identificat ulterior acest moment ca fiind momentul in care au considerat ca sesiunea functioneaza. Nu numai ca gandurile lor erau sincronizate, dar si activitatea creierului lor.

Cercetatorii au remarcat, de asemenea, o activitate crescuta in cortexuri;e vizuale ale ambilor participanti in aceste momente de schimbare.

Related image

Terapie mai eficienta

Este putin probabil ca alte studii de caz sa ofere exact aceleasi rezultate, datorita naturii personalizate a terapiei. Dar mai multe cercetari vor trebui facute pe relatiile terapeut-pacient inainte de a fi confirmata sincronicitatea.

Totusi prof. Fachner a decris studiul drept “o etapa importanta in cercetarea asupra terapiei prin muzica”
“Terapeutii muzicali raporteaza ca au suferit modificari emotionale si conexiuni in timpul terapiei si am putut confirma caest lucru folosind date preluate din creierele subiectior.”

prof. Jorg Fachner

El adauga ca studiul are implicatii suplimentare. El explica: “Punand in evidenta punctele precise in care sedintele au functionat cel mai bine, ar putea fi util in specia atunci cand tratati pacientii pentru care comuncicarea verbala este provocatoare”

Descoperirile ar putea face, de asemenea, terapia muzicala mai eficienta, expunand si modul in care un terapeut trebuie sa intervina pentru o eficienta maxima.
Si dupa cum remarca prof. Fachner, studii precu acesta pot “Ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine procesarea emotionala in alte interactiuni terapeutice.”

Sustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook

Lasă un răspuns