Jimi Hendrix - despre albume, viata si moarte - Contemporary-Establishment

Jimi Hendrix – despre albume, viata si moarte

Chitaristul, vocalistul si compozitorul Jimi Hendrix a incantat publicul in anii ’60 cu abilitatile sale uimitoare de a canta la chitara electricasi cu sunetul sau nou si experimental.

Biografia lui Jimi Hendrix

Nascut in 1942 in Seattle, Washington, Jimi Hendrix a invatat sa cante la chitara in adolescenta si a crescut pentru a deveni o legenda rock care a exmotionat publicul in anii ’60 cu inovatoarele sale melodii. Unul dintre cele mai memorabile concerte a fost la Woodstock in 1969, unde a interpretat “The Star Spangled Banner“.

Inceputul

Jimi Hendrix s-a nascut pe numele real Johny Allen Hendrix (ulterior schimbat de catre tatal sau in James Marshall) la 27 noiembrie in 1942, in Seattle, Washington. A avut o copilarie dificila, traind uneori in grija rudelor sau a cunoscutilor.

Mama lui, Lucille, avea doar 17 ani cand l-a nascut pe Hendrix. A avut o relatie furtunoasa cu tatal sau Al si in cele din urma a parasit familia dupa ce cuplul a mai avut doi copii impreuna, fii Leo si Joseph. Hendrix avea sa isi vada mama in mod sporadnic inainte de moartea ei in 1958.

Image result for jimi hendrixJimi Hendrix si chitara

Din multe privinte, muzica a devenit un sanctuar pentru Hendrix. Era un mare fan al blues-ului si al rock and roll-ului,iar tatal sau l-a incurajat in privinta cantatului la chitara.

Cand Hendrix avea 16 ani, tatal sau i-a cumparat oprima chitara, iar anul urmator, prima sa chitara electrica – o Supro Ozark pentru dreptai, pe care stangaciul natural a trebuit sa o intoarca invers pentru a putea canta. La scurt timp dupa aceea, a inceput sa cante alaturi de prima sa trupa numita Rocking Kings. In 1959 a renuntat la liceu si a lucrat tot felul de joburi ciudate continuandu-si in schimb aspiratiile muzicale.

In 1961, Hendrix a luat-o pe urmele tatalui sau inrolandu-se in armata SUA. In timp ce se pregatea pentru a fi parasutist acesta inca isi gaseste timp pentru muzica formand trupa King Kasuals. Hendrix a ramas in armata pana in 1962 atunci cand a fost lasat onorabil la vatra dupa un accident in timpul unui salt cu parasuta.

Dupa ce a parasit armata, Hendrix a inceput sa lucreze sub numele de Jimmy James ca muzician angajat, facand astfel backup pentru interpreti precum Little Richard, B.B. King, Sam Cooke si Isley Brothers. In 1965 el a format propriul grup intitulat Jimmy Hendrix and The Blues Flames, care a avut multe concerte in jurul cartierului Greenwich Village din New York.

Image result for jimi hendrix experienceJimi Hendrix Experience

La mijlocul anului 1966, Hendrix l-a intanlit pe Chas Chandler basistul grupului britanic “The Animals” cu care a si semnat un contract de manageriere. Chandler l-a convins pe Hendrix sa plece la Londra, unde si-a unit fortele cu basistul Noel Redding si bateristul Mitch Mitchell pentru a forma Jimmy Hendrix Experience.

In timp ce facea spectacole prin Anglia, Hendrix si-a format un grup destul de mare de fani si a fraternizat cu trupe precu The Beatles, The Rolling Stones, The Who si Eric Clapton devenind in acelas timp mari admiratori ai stilului sau de a canta la chitara. Un critic de la revista britanica de muzica Melody Maker a spus ca “a avut o prezenta scenica imensa” si “parea ca ar canta fara maini”

Jimi Hendrix Hey Joe

Lansat in anul 1967, primul single a grupului Jimi Henddrix Experience s-a intitulat “Hey Joe” si a fost un hit instantaneu in Marea Britanie. A fost mai apoi urmat de hituri precum “Purple Haze” si “The Wind Cries Mary“.

In turmeul de primovare a primului sau album “Are you Experienced?” (1967), Hendrix a incantat publicul cu abilitatile sale extraordinare si sunetul sau inovator si experimental. In iunie 1967 a castigat si publicul american cu performantele sale uluitoare de la festivalul Pop de la Monterey, care s-a incheiat cu Hendrix dand foc chitarei pe scena.

Electric Ladyland

Related imageDevenind rapid un superstar rock, mai tarziu in acel an, Hendrix a lansat un al doilea album, Axis: Bold as Love (1967)
Albumul sau final ca parte a Jimi Hendrix Experience, Electric Ladyland (1968) a prezentat hitul “All Along the Watchtower“, care a fost original scris de Bob Dylan. Trupa a continuat turneul pena la despartire in anul 1969.

Star-Spangled Banner

In anul 1969, Hendrix a cantat la un alte eveniment muzical legendar: Woodstock Festival.

Hendrix, ultimul interpret care a aparut pe scena festivalului ce a tinut trei zile a deschis set-ul cu piesa “The Star-Spangled Banner” care a uimit multimile si si-a demonstarat la maxim calitatile de muzicia.
De asemenea, compozitor si producator, Hendrix avea deja propriul studiode inregistrare, Electric Lady in care a lucrat cu diversi artisti pentru a incerca piese si sunete noi.

La sfarsitul anului 1969, Hendrix a format un nou grup, numit Band of Gypsys cu amicul sau din armata Billy Cox si bateristul Nuddy Miles. Cu toate acestea, trupa nu a fost lansata cu adevarat, iar Hendrix a inceput sa lucreze la un nou album, numit in mod provizoriu “First Rays of the Rising Sun” cu Cox si Mitch Mitchell. Din pacate Hendrix nu a mai trait mult pentru a finaliza proiectul.

Cum a murit Jimi Hendrix?

Jimi Hendrix a murit la Londra din cauza unor complicatii legate de consumul de droguri pe 18 septembrie 1970 la varsta de 27 de ani. El a lasat o amprenta de nesters in lumea muzicii rock si a ramas unul dintre cei mai populari chitaristi de pe planeta pana in zilele noastre.
Asa cum a scris un jurnalist in Berkeley TribeJimi Hendrix ar putea sa scoata mai mult dintr-o chitara electrica decat oricine altcineva. A fost chitaristul suprem.”

Image result for jimi hendrixSustine proiectul => Contemporary-Establishment

Servicii Foto-Video => https://bit.ly/2NHdcIX

Colaborari foto => facebook.com/TurcuDanielAlexandru

Intra in comunitatea sustinatorilor de arta contemporana printr-un Like paginii de Facebook